Αρνητικά σχόλια! Είναι κάτι που όλοι φοβούνται ότι θα χαλάσουν την φήμη τους.
Έχεις λάβει αρνητικά σχόλια και δεν ξέρεις τι να κάνεις! Πανικοβάλλεσαι! Και είτε τα σβήνεις γιατί φοβάσαι μην χαλάσουν την εικόνα και την φήμη σου ή τα αγνοείς πιστεύοντας ότι ίσως δεν το προσέξουν πολλοί άλλοι και ξεχαστεί, είτε απαντάς προσπαθώντας να διορθώσεις την κατάσταση με λανθασμένο τρόπο.
Λοιπόν, δεν είσαι ο μόνος. 9 στις 10 επιχειρήσεις ακολουθούν την ίδια λανθασμένη τακτική. Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα αρνητικό σχόλιο, βρίσκουν μια λανθασμένη δικαιολογία, όταν αυτό γίνεται στα social media. Κάποιοι το αντιμετωπίζουν με έναν αόριστο, μη δεσμευτικό ή ανεπαρκή τρόπο, ειδικά για να αποκρύψουν την αλήθεια ή να παραπλανήσουν. Κάποιοι ζητούν συγνώμη με το κεφάλι σκυμμένο.
Δες το από άλλη μεριά
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει αντί να αγνοούν τα αρνητικά σχόλια ή να ζητούν συγνώμη, να τα βλέπουν σαν ευκαιρία για βελτίωση. Τα Social media προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία για να ξεκινήσεις μια συνομιλία με το άτομο που έκανε το αρνητικό σχόλιο.
Μην ξεχνάς ότι τα αρνητικά σχόλια είναι οι ειλικρινείς απόψεις των πελατών σου σε σχέση με την εμπειρία του προϊόντος. Και όσο πιο λεπτομερή είναι τα feedback που παίρνεις τόσο καλύτερα θα καταλάβεις τα μειονεκτήματα των προϊόντων σου και θα τα διορθώσεις.
Να θυμάσαι πάντα, ότι οι πελάτες και ειδικά εκείνοι που κάνουν αρνητικά σχόλια, περιμένουν να τους πάρεις στα σοβαρά και όχι να τους αγνοήσεις. Σκέψου ότι οι πελάτες αυτοί αφιερώνουν τον χρόνο τους για να σε ενημερώσουν για την γνώμη τους για εσένα ή τα προϊόντα σου.
Δεν περιμένουν μια επίσημη συγνώμη αλλά μια διαβεβαίωση ότι η εμπειρία που θα έχουν την επόμενη φορά με το προϊόν, θα είναι καλύτερη.
Ωστόσο τα αρνητικά σχόλια δεν αφορούν πάντα προβλήματα με τα προϊόντα. Μερικές φορές η κριτική μπορεί να αφορά την εταιρία. Κι εδώ αντί να τα αγνοείς ή να τα διαγράφεις, θα πρέπει να αντιδράς με κάποιον τρόπο σε αυτά.
Αντιμετώπισε τα νωρίς, μην συμμετέχεις σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και το πιο σημαντικό μην πανικοβάλλεσαι.
Τύποι αρνητικών σχολίων στα Social media
Α. Tο πρόβλημα
Είναι το πιο εύκολο να λυθεί. Το πρόβλημα συνήθως είναι περισσότερο θέμα υποστήριξης, αλλά πρέπει να αποτρέψεις να γίνει μεγάλο με το να το αντιμετωπίσεις και να το λύσεις γρήγορα. Προσπάθησε να το διορθώσεις μέσα από τα Social media, δημοσίως για να είσαι διαφανής. Μετά την επίλυση μπορείς να κάνεις και μια ξεχωριστή ανάρτηση για αυτό το πρόβλημα που έλυσες. Έτσι μετατρέπεις μια αρνητική κατάσταση υπέρ σου.
Β. Η κριτική.
Η κριτική είναι πραγματικό feedback για αυτό που οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν λειτουργεί για αυτούς με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου. Μην την αγνοήσεις γιατί μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο θέμα αν δεν την αντιμετωπίσεις σωστά. Εξέτασε το ζήτημα και ενημέρωσε αυτόν που την έκανε ότι το εξετάζεις. Ένας τρόπος για να ελαχιστοποιήσεις την κριτική είναι να δημιουργήσεις ένα χώρο που να μπορούν να σου στέλνουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους πριν αυτές εκφραστούν αρνητικά.
Γ. Η κρίση
Η κρίση χτυπάει όταν κάποιος είναι πραγματικά πολύ θυμωμένος και έχει ορκιστεί ότι θα σε τσακίσει, όπως λέγεται. Αυτό είναι συνήθως το αποτέλεσμα όταν έχεις ήδη αγνοήσει προηγούμενα αρνητικά του σχόλια και δεν ασχολήθηκες καθόλου. Υπάρχει περίπτωση να είναι μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας για να αμαυρώσουν την φήμη σου και να επηρεάσουν την βιωσιμότητα σου, αλλά αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
Στην περίπτωση αυτή βεβαιώσου ότι υπάρχει πραγματικά ένα πρόβλημα και δεν είναι κάποιος που προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα εκ του μη έχοντος. Εάν φταις, ζήτησε ειλικρινά συγνώμη για αυτό που συνέβη. Στην συνέχεια ενημέρωσε τους για το τι προτίθεσαι να κάνεις για αυτό. Δώσε ένα χρονοδιάγραμμα και καθόρισε τις ενέργειες που πρόκειται να κάνεις.
Τι κάνεις λοιπόν όταν εμφανίζονται τα αρνητικά σχόλια?
Πρώτα από όλα να υπενθυμίσω ότι στα social media είναι άνθρωποι και τους αρέσει να τους φέρονται με σεβασμό. Αντιμετώπισε τους ανθρώπους σαν άτομα και να είσαι φιλικός και προσωπικός.
Όταν όμως κτυπήσει η κρίση, μείνε ουδέτερος και αντιμετώπισε την κατάσταση.
Επικεντρώσου σε αυτό που μπορείς να αλλάξεις, δούλεψε για να βρεις την λύση και όχι το ποιος έφταιξε.
Να έχεις πάντα στον νου σου να παρακολουθείς τα κανάλια επικοινωνίας σου, για να ανακαλύψεις πιθανά προβλήματα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Κι όχι μόνο τα social media αλλά και τα blogs, ειδήσεις, emails κλπ.
Θυμήσου δεν ελέγχεις το μήνυμα. Κάθισε αναπαυτικά και χαλάρωσε.
Τι μπορείς να κάνεις:
- Να είσαι αληθινός. Μην αφήνεις σε γραφεία διαχείρισης social media ή σε υπαλλήλους να διαχειριστούν το θέμα.
- Δημιούργησε μια πραγματική ενεργή κοινότητα ακολούθων που θα μπορούν να σε βοηθήσουν όταν έρθει η ώρα.
- Μην λογοκρίνεις. Η λογοκρισία στο περιεχόμενο που βάζουν οι χρήστες, και στα σχόλια, θα μπορούσε να μετατρέψει μια ασήμαντη υπόθεση σε τεράστια κρίση. Μην διαγράφεις τα αρνητικά σχόλια αν βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία. Το να αγνοείς τους ανθρώπους θα τους εξοργίσει περισσότερο και το πρόβλημα θα κλιμακωθεί πιο γρήγορα. Και αν επιμείνει θα κάνει τα αρνητικά σχόλια σε κανάλια που δεν θα έχεις εσύ τον έλεγχο.
- Μην χρησιμοποιείς νομικές απειλές για να φιμώσεις τους πελάτες.
- Δράσε σε ώρες και όχι σε μέρες. Εάν ενεργήσεις γρήγορα, ίσως καταφέρεις να αποτρέψεις την κλιμάκωση της κατάστασης. Αν ενεργήσεις αργά, το πρόβλημα μπορεί να γίνει αρκετά μεγάλο.
- Μην πανικοβάλλεσαι. Λάβε υπόψιν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και δώσε μια απάντηση με βάση τα γεγονότα.
- Σχέδιο για την κρίση. Τι μπορεί να συμβεί? Πως θα αντιδρούσες? Ακόμα κι ένα στοιχειώδες σχέδιο με 2 ερωτήσεις θα σε βοηθήσει περισσότερο από κανένα απολύτως σχέδιο.
- Ομάδα ανταπόκρισης. Αποφάσισε ποιος θα τις αντιμετωπίζει, πως θα απαντάς και ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Αυτό είναι απαραίτητο ειδικά αν διαχειρίζεται κάποιος άλλος τα social media, υπάλληλος ή εξωτερικός συνεργάτης ή γραφείο.
- Δημιούργησε σελίδες με πληροφορίες που οι πελάτες θα απαντούν σε βασικές ερωτήσεις σχετικά με μια κατάσταση, προϊόντα, υπηρεσίες. Έτσι θα έχεις πληροφορίες και θα βλέπεις τις αντιδράσεις πριν γίνουν παράπονα και αρνητικά σχόλια. Καλό είναι τις σελίδες αυτές να τις έχεις σε ιδιόκτητα μέσα. Στην ιστοσελίδα σου ή με το email marketing να στέλνεις συχνά ερωτηματολόγια.
Μην κρύβεις πληροφορίες. Δεν έχει νόημα κάποια στιγμή θα βγουν στην επιφάνεια
- Μην μαλώνεις. Ακόμα κι αν όλα τα επιχειρήματα σου βασίζονται σε γεγονότα, δεν θα κερδίσεις τίποτα αν δεν κατανοήσετε το υποκείμενα συναισθηματικά ζητήματα. Αναζήτησε τα συναισθήματα πίσω από τις πράξεις.
- Κάνε διάλογο, προσωπικά. Κάντε το προσωπικά. Οι άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να τα βάλουν με επιχειρήσεις απρόσωπες, θα ηρεμήσουν όταν μιλήσουν με ένα πραγματικό πρόσωπο με ονοματεπώνυμο
- Δείξε ότι λυπάσαι και ζήτησε συγνώμη προσωπικά. Μην αφήνεις νομικά τμήματα να το χειριστούν. Πιθανώς θα το κάνουν χειρότερα.
- Ποτέ μην συμμετέχεις σε προσωπικές επιθέσεις. Μπορεί το άτομο που παραπονιέται να μην κατανοεί τεχνικά προβλήματα, την τεχνολογία ή το ίδιο το πρόβλημα, αλλά το να το επισημαίνεις δεν θα σε φέρει πιο κοντά στην επίλυση της κρίσης.
- Μην λες ψέματα
- Μην κακολογείς τους άλλους
Γενικά όταν συμβαίνει ένα αρνητικό γεγονός, κράτησε υπό έλεγχο τα συναισθήματα σου. Μπορείς να λύσεις τις περισσότερες καταστάσεις με την λογική . Ενημέρωσε τους ότι καταλαβαίνεις πως νιώθουν και πρόκειται να διορθώσεις την κατάσταση. Ποτέ μην κατηγορείς τους άλλους, αντιθέτως αντιμετώπισε το πρόβλημα.
Εάν έχεις περισσότερες απορίες για αυτό ή κάποιο άλλο θέμα για τη προβολή της εταιρίας σου στο διαδίκτυο, επικοινώνησε μαζί μου και με χαρά θα σου απαντήσω.
Στην ιδιωτική ομάδα μου στο Facebook «Ορατή επιχείρηση στα Social media», , συζητάμε κάθε βδομάδα παρόμοια θέματα. Γίνε μέλος και παρακολούθησε τες όλες.
Ακολουθήστε τις σελίδες μου στο Facebook, στο Instagram και στο TikTok για περισσότερα tips