Τα social media είναι σπουδαία για να αυξήσεις την αναγνωρισιμότητα σου, όμως το επόμενο βήμα είναι να φέρεις τους ανθρώπους αυτούς εκεί που θέλεις, δηλ. στην  email list σου.

Το e-mail είναι το πρώτο βήμα για να βάλεις τις σχέσεις σου με τους πελάτες σου σε μια βάση δεδομένων. Αυτό θα σε βοηθήσει να τροφοδοτείς τους πιθανούς πελάτες σου με ενδιαφέρον περιεχόμενο, έτσι ώστε αφενός να αυξήσεις τις πωλήσεις σου και αφετέρου να αποκτήσεις επαναλαμβανόμενο σταθερό πελατολόγιο.

Οι λίστες σου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email lists) σου δίνουν μεγαλύτερο έλεγχο στην επικοινωνία που θέλεις να έχεις με τους πελάτες σου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις την παρουσία σου στα social media. Τα social media είναι απαραίτητα για να βρεις το ιδανικό σου κοινό, να αυξήσεις την αναγνωρισιμότητα του brand σου και να αυξάνεις συνεχώς τους νέους συνδρομητές στην email list σου.

Χρησιμοποιώντας τις email λίστες σου για να κάνεις e-mail marketing προς τους συνδρομητές σου, έχεις πολλαπλά οφέλη:

  1. Έχεις μεγαλύτερη προσοχή

Σε όλες τις πλατφόρμες των social media οι άνθρωποι που πραγματικά θα δουν τις αναρτήσεις σου λιγοστεύουν όλο και πιο πολύ με κάθε αλλαγή του αλγόριθμου. Έτσι αναγκάζεσαι να χρησιμοποιείς την διαφήμιση για να έχεις μεγαλύτερη απήχηση.

Μπορεί να σου φαίνεται παράξενο, αλλά οι άνθρωποι καθημερινά έχουν λιγότερα emails στον λογαριασμό τους, από ότι tweets, Instagram stories και status updates σε καθένα από τους λογαριασμούς τους στα social media. Άρα ο ανταγωνισμός για να έχεις άμεση επικοινωνία μαζί τους είναι πολύ μικρότερος.

Επιπρόσθετα στα emails οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν κάτι με το email που έλαβαν, έστω και αν αυτό είναι να το διαγράψουν. Ακόμα και τότε όμως έχουν ασχοληθεί έστω και για πολύ λίγο.

Στα Social Media υπάρχει πιθανότητα η ανάρτηση σου να περάσει απαρατήρητη ακόμα και από αυτούς που θα εμφανιστεί στην ροή τους.

  1. Έχεις τον έλεγχο στο ποιος βλέπει τι.

Έχεις πλήρη έλεγχο στο περιεχόμενο και τον σχεδιασμό των mails που στέλνεις. Μπορείς να βάλεις περισσότερες πληροφορίες χωρίς να είναι ενοχλητικό για τον χρήστη.

Στις πλατφόρμες των social media περιορίζεσαι πάντα από τους κανόνες της κάθε πλατφόρμας για το μέγεθος των φωτογραφιών, των βίντεο, των κειμένων.

  1. Μπορείς να προσωποποιήσεις τα emails σου για καλύτερα αποτελέσματα.

Τα emails δίνουν την εντύπωση μιας προσωποποιημένης επικοινωνίας. Είναι πολύ διαφορετικό να μιλάς σε ένα άτομο απευθείας από το να απευθύνεσαι σε όλους γενικά. Η πιο προσωπική επαφή των emails οδηγεί σε μια απευθείας «πρόσωπο με πρόσωπο» επικοινωνία, που έχει πολύ καλή απήχηση και αποτελέσματα.

Από την άλλη, οι αναρτήσεις στα social media φέρνουν αναγνωρισιμότητα, αλλά μοιάζουν με διαφημίσεις που απευθύνονται σε όλους.  Είναι ορατές από όλους, οπότε το στοιχείο της προσωποποίησης παύει να υπάρχει. Η email list σου είναι πιο προσωποποιημένη και πιο αποτελεσματική στις πωλήσεις.

  1. Μπορείς να τμηματοποιήσεις τα μηνύματα σου για καλύτερη μετατροπή.

Μετά την προσωποποίηση έρχεται η τμηματοποίηση του κοινού σου και εδώ το email είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.

Έχοντας πληροφορίες για τους συνδρομητές σου από τις προηγούμενες ενέργειες τους, μπορείς να δημιουργήσεις πραγματικά πολλές λίστες.  Τόσες όσες νομίζεις ότι θα καλύψεις τις ανάγκες σου για να προσεγγίσεις τους πελάτες σου, ακόμα και καθέναν χωριστά.

Τα Social Media δίνουν κάποιο έλεγχο όσο αφορά τα δημογραφικά στοιχεία των πελατών σου. Τίποτα παραπάνω όμως και σίγουρα όχι κάτι σε ατομικό επίπεδο για κάθε πελάτη σου.

  1. Μπορείς να δοκιμάσεις τι δουλεύει καλύτερα.

Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία του email marketing είναι η δυνατότητα για πολυμεταβλητά τεστ, πέρα του A/B test, που είναι κοινό και στα social media.

Επίσης το email marketing δίνει ακόμα μια δυνατότητα ελέγχου και τμηματοποίησης που κανένα social media δεν μπορεί να κάνει. Αυτό είναι βάσει των προηγουμένων τους αλληλοεπιδράσεων: άνοιξαν το email σας? Έκαναν κλικ σε κάποιον σύνδεσμο? Σε ποιο link έκαναν κλικ? και πολλά ακόμα.

Λεπτομερείς σημαντικές πληροφορίες που κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί να παρέχει.

  1. Αποφεύγεις νομικούς περιορισμούς και ενοχλητικές καταστάσεις.

Τα Social media έχουν πολλούς περιορισμούς στο περιεχόμενο που μπορείς να βάζεις. Πρώτον ακόμα κι αν νομίζεις ότι ακολουθείς τους κανόνες της πλατφόρμας, μπορεί να σου κλείσουν τον λογαριασμό αν θεωρήσουν ότι κάτι δεν είναι σωστό. Δεύτερον οι αναρτήσεις στα social media είναι δημόσιες και ορατές σε περισσότερους από όσους είναι το ιδανικό κοινό σου. Mπορεί να μην σου επιτραπεί να δημοσιεύσεις ορισμένες ειδικές πληροφορίες. Και τρίτον πρέπει να σκεφτείς και την κοινή γνώμη. Aν το αντικείμενο σου αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ή θέματα, θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τα όποια σχόλια, κριτικές ή χλευασμούς της κοινής γνώμης.

Όταν ένα άτομο εγγράφεται σε ένα newsletter, ακολουθεί μια επικοινωνία ανάμεσα σε 2 μέρη. Δεν υπάρχει τρίτο μέρος (όπως στα social media) που να θέτει κανόνες και να περιορίζει την επικοινωνία.

Από την στιγμή που οι άνθρωποι γράφονται σε ένα newsletter, θέλουν να έχουν πληροφορίες για τα θέματα που τους απασχολούν και ενδεχομένως αυτά να μην επιτρέπεται ή να μην θέλουν να δημοσιευτούν στα social media.

Τα θέματα αυτά μπορεί είναι π.χ. ιατρικά – σεξουαλικά, ψυχολογικά, δερματικές παθήσεις, πλαστικές εγχειρήσεις, νομικά – διαζύγια, κληρονομικά ή φορολογικά και οικονομικά θέματα και άλλα πολλά.

  1. Τα γνώριμα κανάλια επικοινωνίας λειτουργούν πάντα υπέρ σου.

Οι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι χρόνια τώρα με τα εμπορικά emails. Το να λαμβάνουν emails με προσφορές για την δουλειά τους είναι κάτι που συμβαίνει συνεχώς. Oι άνθρωποι έχουν συνηθίσει σ΄αυτό.

Στα mails σου μπορείς να έχεις ένα μέρος με εμπορική προσφορά και να προσθέσεις και κάποιο χρήσιμο περιεχόμενο για αυτούς. Έτσι θα κάνεις την επικοινωνία λιγότερο επιθετική πώληση και περισσότερο με προστιθέμενη αξία.

Στη περίπτωση των Social Media, λόγω της φύσης τους δεν είναι ποτέ ξεκάθαρο πόσο μπορείς να πουλήσεις μέσω αυτών ή όχι.

  1. Το email είναι ένα ιδιόκτητο κανάλι επικοινωνίας.

Το να έχεις μια ικανοποιητική λίστα email list είναι σαν να έχεις θησαυρό κάτω από το στρώμα σου. Είναι δικό σου. Έχεις μια απευθείας δίοδο με τους πελάτες σου και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όποτε θέλεις.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι κάνεις, αλλά και ότι κάνεις να είναι στον δικό σου έλεγχο.

Στην περίπτωση των social media, μπορεί να κερδίζεις αναγνωρισιμότητα, αλλά δεν σου ανήκουν οι σελίδες σου. Είσαι στο έλεος των αλλαγών και των αποφάσεων αυτών των πλατφορμών. Αλλάζουν τόσο συχνά οι αλγόριθμοι τους που μέχρι να εναρμονιστείς με τις αλλαγές έρχονται άλλες.

  1. Τα emails έχουν μεγαλύτερη δέσμευση (engagement).

Εάν κάνεις μια σωστά δομημένη καμπάνια, θα έχεις τουλάχιστον 20% open rate (ποσοστό ανοίγματος) και το click through rates (οι ενέργειες που γίνονται μέσα στα emails) μπορεί να είναι 2-4% ή μεγαλύτερο. Μπορεί να σου φαίνονται μικρά σαν νούμερα, αλλά ανάλογα με το μέγεθος της λίστας σου μπορεί να αντιπροσωπεύουν μεγάλα νούμερα πωλήσεων.

Στα social media οι δείκτες δέσμευσης κυμαίνονται περίπου στο 2-6%. Αυτό σημαίνουν ότι τα emails σου θα δεσμεύσουν πολλούς περισσότερους ανθρώπους.

Η καλύτερη τακτική είναι να αλληλοεπιδράς στα social media με τους ακολούθους για να τους ενθαρρύνεις να γραφτούν στην λίστα σου.

  1. Οι άνθρωποι προτιμούν τα emails για την προώθηση μηνυμάτων πώλησης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 77% των ανθρώπων που έλαβαν μέρος, είπαν ότι το email είναι το κανάλι που προτιμούν για να λαμβάνουν διαφημιστικά μηνύματα, αρκεί να βασίζεται σε προηγούμενη άδεια τους για να λαμβάνουν emails.

Μόνο το 4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι προτιμάει τα Social Media για να βλέπουν διαφημιστικά μηνύματα.

Συμπέρασμα.

Το να συγκρίνεις την email list με τα social media είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Είναι διαφορετικά εργαλεία του Digital Marketing με διαφορετική αποτελεσματικότητα.

Κάνεις μάρκετινγκ γιατί θέλεις να πουλήσεις τα προϊόντα σου ή τις υπηρεσίες σου. Ο σκοπός σου είναι να οδηγήσεις τον πιθανό πελάτη σου να κάνει την συναλλαγή. Και το  email είναι το πιο κατάλληλο όχημα για αυτόν στον σκοπό.

Τα social media με την αναγνωρισιμότητα που σου δίνουν, είναι το όχημα που θα φέρει τον πελάτη στην email list σου.

Διαφορετικά μέσα. Διαφορετικοί σκοποί.

Και τα δύο όπλα στην ίδια φαρέτρα: την αύξηση των πωλήσεων.

Εάν έχεις περισσότερες απορίες για το θέμα αυτό ή κάποιο άλλο θέμα για τη προβολή της εταιρίας σου στο διαδίκτυο, επικοινώνησε μαζί μας και με χαρά θα σας απαντήσουμε.

Ακολουθήστε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα tips