Και εκεί που νομίζαμε ότι τα έχουμε δει όλα και τα ξέρουμε όλα για τα social media, ήρθε το Clubhouse αρχικά και το Twitter Spaces λίγο αργότερα. Και μας επισημάνουν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στον ψηφιακό κόσμο και πάντα υπάρχει ένας νέος τρόπος επικοινωνίας.

Τα κλασικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και Twitter είναι πλατφόρμες ασύγχρονης επικοινωνίας με φωτογραφίες και βίντεο και κοινή χρήση περιεχομένου. Το Clubhouse και το Twitter Spaces είναι αρκετά διαφορετικές εφαρμογές. Πρώτη βασική διαφορά είναι ότι έχουν σαν βάση όχι την εικόνα αλλά τον ήχο και πιο συγκεκριμένα την ανθρώπινη φωνή.

Και τα δύο είναι μέσα που συνδέουν ανθρώπους να μιλήσουν, να πουν ιστορίες, να αναπτύξουν ιδέες, σε ζωντανή σύνδεση. Καθένας μπορεί να μπαίνει σε μια συζήτηση. Μπορεί να ακούει μόνο ή και να συμμετέχει. Τα θέματα των συζητήσεων είναι από πολιτική, οικονομία, μουσική, μαγειρική ή οτιδήποτε φέρνει η καθημερινότητα. Την συζήτηση συντονίζει ο διαχειριστής και στις συζητήσεις φιλοξενούνται διασημότητες, ηθοποιοί, αθλητές, πολιτικοί και απλός κόσμος.

Δεν είναι podcasts. Είναι ένας πιο προσωπικός τρόπος να μοιράζεσαι πληροφορίες με το κοινό σου που μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου σε πραγματικό χρόνο. Σαν μια ζωντανή συζήτηση στο ραδιόφωνο.

Clubhouse

Εμφανίστηκε τον Απρίλιο του 2020 και είναι ακόμα σε δοκιμαστική περίοδο, αλλά αναπτύσσεται με φρενήρεις ρυθμούς. Είναι μια αυτόνομη εφαρμογή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από συσκευές iOS. Η εφαρμογή φυσικά προτίθεται να ανοίξει στο ευρύ κοινό. Προς το παρόν όμως θέλει να χτίσει μια κοινότητα σιγά-σιγά. Και θέλει να προετοιμαστεί σωστά για την διαχείριση του μεγάλου αριθμού χρηστών που αναμένεται να μπουν μόλις ανοίξει.

Το άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι αυτή την στιγμή δεν είναι ανοικτή για όλους. Μπορείς να γίνεις μέλος του Clubhouse μόνο με πρόσκληση ενός ήδη μέλους. Εάν γνωρίζεις κάποιον που να είναι διατεθειμένος να σου δώσει μια από τις τρεις προσκλήσεις του, καλώς. Διαφορετικά θα πρέπει να γραφτείς στην λίστα αναμονής έως ότου κυκλοφορήσει επίσημα.

Twitter Spaces

Μπορεί να μην το έχεις ακούσει ακόμα, αλλά υπάρχει και το Twitter Spaces. Κυκλοφόρησε μόλις τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.

Κι αυτό, όπως το Clubhouse, είναι μια εφαρμογή αποκλειστικά για ήχο. Προς το παρόν είναι σε δοκιμαστική φάση, είναι διαθέσιμη κι αυτή μόνο για συσκευές iOS. Μόνο ένα επιλεγμένος αριθμός χρηστών του Twitter μπορούν να δημιουργήσουν τον δικό τους χώρο για να αρχίσουν μια συζήτηση, προς το παρόν.

Η πρόσβαση γίνεται μέσα από το ίδιο το Twitter. Οπότε όταν ανοίξει για όλους, ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει με το κύκλο επαφών που ήδη έχει.

Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το Clubhouse και το Twitter Spaces

Το ζητούμενο είναι να δούμε με ποιους τρόπους μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις νέες αυτές εφαρμογές προς όφελος της επιχείρησης σου.

Να έχεις άμεσα τα σχόλια κοινού.

Τα σχόλια του κοινού είναι εξαιρετικά πολύτιμα. Μας βοηθούν να εξαλείψουμε αδύνατα σημεία στα προϊόντα μας, να δοκιμάσουμε νέες ιδέες και να μετρήσουμε το συναίσθημα των καταναλωτών απέναντι στις μάρκες μας.

Οι εταιρίες συνήθως για να έχουν τα σχόλια κοινού χρησιμοποιούν ερωτηματολόγια στο internet, όπως τα Google forms. Με αυτά προσεγγίσουμε μεγάλο κοινό και έχουμε ποσοτικά δεδομένα, αλλά στερούμαστε την προσωπική επαφή και χάνεται η απόχρωση της απάντησης. Όταν διαβάζεις μια απάντηση δεν μπορείς να καταλάβεις τον τόνο και την απόχρωση της φωνής, άρα την διάθεση αυτού που το γράφει.

Οι δύο αυτές εφαρμογές είναι η τέλεια ισορροπία. Καθώς είναι ψηφιακά μέσα προσεγγίζουν πολλά άτομα και επιτρέπουν την άμεση συνομιλία που βοηθά να καταλάβεις τα συναισθήματα πίσω από τα λόγια.

Παρουσιάζεις νέα χαρακτηριστικά ή προϊόντα στους ακόλουθους.

Όταν παρουσιάζεις νέα προϊόντα θέλεις την γνώμη όχι μόνο των πελατών σου αλλά όσο περισσότερων ανθρώπων γίνεται, για να δεις πως αυτά στέκονται σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Με τις εφαρμογές αυτές μπορείς να έχεις άμεσα την γνώμη όχι μόνο των σταθερών πελατών σου αλλά πολύ μεγαλύτερου κοινού.

Διοργανώνεις συζητήσεις για τα δημοφιλή θέματα στον κλάδο σου.

Οι συζητήσεις πάνελ προσφέρουν διπλό όφελος για τις επιχειρήσεις:

  • Σε καθιστούν σαν ηγέτη σκέψης, που αφουγκράζεσαι τον παλμό της αγοράς. Γιατί έχει αυτό σημασία? Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό ενισχύει την φήμη σου και επηρεάζει θετικά αξία του προϊόντος σου.
  • Σου επιτρέπουν να προσκαλέσεις ειδικούς στον χώρο σου, στο πάνελ της συζήτησης. Έτσι έχεις την ευκαιρία να δικτυωθείς μαζί τους, να δείξεις την εμπειρία σου και να καλλιεργήσεις τις σχέσεις σας. Άλλωστε είναι ευκολότερο και οικονομικότερο να προσκαλέσεις μια ομάδα ανθρώπων σε ένα δωμάτιο του Clubhouse ή του Twitter Space παρά σε μια φυσική εκδήλωση.

Αλληλοεπιδράς με τους ακόλουθους σε πραγματικό χρόνο.

Κάποτε, η επικοινωνία μιας επιχείρησης ήταν σχεδόν μονόδρομος. Ξεκινούσες μια νέα καμπάνια και καθόσουν ελπίζοντας ότι το κοινό θα ανταποκριθεί.

Αυτό δεν ισχύει πια. Σήμερα, οι άνθρωποι αναμένουν πραγματικές, αμφίδρομες αλληλεπιδράσεις με τις εταιρίες. Όχι μόνο αυτό, αλλά το 64% των καταναλωτών και το 80% των αγοραστών από επιχειρήσεις αναμένουν ότι αυτές οι αλληλεπιδράσεις θα συμβούν σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό το είδος ζωντανής αφοσίωσης είναι εφικτό από το Clubhouse και το Twitter Spaces. Το κοινό σου μπορεί να συντονιστεί στις ζωντανές συζητήσεις σου, να αντιδράσει και ενδεχομένως να εμπλακεί στη συνομιλία.

Σύγκριση Clubhouse & Twitter

Η βασική τους διαφορά είναι ότι το Clubhouse είναι μια εφαρμογή από μόνη της, ενώ το Spaces είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό μεταξύ πολλών στο Twitter.

Αυτό σημαίνει ότι με το Clubhouse πρέπει να χτίσεις μια κοινότητα ακολούθων για να έχεις μεγάλο κοινό, ενώ με το Twitter Spaces έχεις ήδη μια κοινότητα ακολούθων που μπορείς να συνομιλήσεις άμεσα μαζί τους. Επιπλέον έχεις και όλα τα εργαλεία που έχει ήδη το Twitter και όποια άλλα αναπτύξει.

Και το Clubhouse και το Spaces να είναι ακόμα σε δοκιμαστική φάση, οπότε και τα δύο πιθανότατα θα αλλάξουν σε κάποιο βαθμό προτού κυκλοφορήσουν στο κοινό.

Αξίζει να σημειώσουμε την επιρροή και διαμόρφωση που θα φέρουν σε μια ομάδα χρηστών. Είναι σχεδόν σίγουρη μια αναστάτωση στον κόσμο των γνωστών influencers. Καθώς οι συγκεκριμένες εφαρμογές βασίζονται μόνο στην φωνή των χρηστών, για να ξεχωρίσει κάποιος και να γίνει influencer θα πρέπει  όντως να έχει κάτι να πει. Θα πρέπει να μπορεί να ξεκινάει συζητήσεις, να έχει χιούμορ, άποψη και περιεχόμενο για να μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του. Δεν θα μπορεί πλέον να βασιστεί  σε φωτογραφίες, σε βίντεο ή σε καλοσχεδιασμένα posts.

Συμπέρασμα

Οποιαδήποτε πλατφόρμα, τακτική ή εργαλείο που βοηθά τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να διαλύσουν τα εμπόδια μεταξύ επιχειρήσεων και κοινού αξίζει την προσοχή, οπότε ανυπομονούμε να μάθουμε περισσότερα για το Clubhouse και το Twitter Spaces όταν τελειώσει η δοκιμαστική φάση και γίνει η τελική παρουσίαση τους.

Δεν έχουμε λοιπόν παρά να περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Μείνε συντονισμένος μαζί μας για νεότερα.

Εάν έχεις περισσότερες απορίες για κάποιο θέμα για τη προβολή της εταιρίας σου στο διαδίκτυο, επικοινώνησε μαζί μας και με χαρά θα σας απαντήσουμε.

Ακολουθήστε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα tips.