Υπάρχουν 10 λάθη που συνήθως κάνουν όλοι και πρέπει να αποφύγεις στα social media.
Η ιστορία είναι γνωστή και πάει κάπως έτσι: αποφασίζεις η εταιρία σου να μπει στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης ή απλούστερα στα Social Media. Κάνεις το επαγγελματικό προφίλ σου, ανεβάζεις διάφορες πληροφορίες, βάζεις ωραίο υλικό για να προσελκύσεις την προσοχή και μετά… εξαφανίζεσαι. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την θεαματική είσοδο σου, η σελίδα σου μετατρέπεται σε άγονη γη με τους οπαδούς να αναρωτιούνται τι κάνουν εκεί, μερικοί να ψάχνουν απαντήσεις και να μην τις παίρνουν ποτέ. Η παρουσία σου στα Social Media σύντομα γίνεται μια αποτυχία.
Αυτά είναι τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη στα social media που κάνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις και πρέπει να αποφύγεις
1. ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ SOCIAL MEDIA MARKETING.
Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι το πρώτο βήμα για την επιτυχία είναι η στρατηγική Social Media.
Η ενασχόληση με τα Social Media μπορούν να σου «φάει» πολλές παραγωγικές ώρες και στο τέλος να έχεις απογοητευτικά αποτελέσματα.
Πρέπει να έχεις ένα Social Media Plan και να το ακολουθείς πιστά. Σε αυτό πρέπει να βάλεις προκαθορισμένους και μετρήσιμους στόχους και να φτιάξεις το πλάνο με το οποίο θα τους πετύχεις. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να καθορίσεις το κοινό σου.
Γνώρισε και καθόρισε το κοινό σου για να ξέρεις που θα στοχεύσεις. Διαφορετικά μπορεί να δουλεύεις σκληρά χωρίς αποτέλεσμα αν στοχεύεις στο σκοτάδι.
Αν δεν έχεις τον χρόνο να ασχοληθείς ο ίδιος, δημιούργησε μια ομάδα για να το κάνει ή συνεργάσου με ένα εξωτερικό συνεργάτη ή γραφείο για να το αναλάβουν. Τα Social Media θέλουν συνέχεια και συνέπεια.
2. ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ Ή ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA.
Το πιο συνηθισμένο από τα λάθη στα social media που πρέπει να αποφύγεις. Εννιά στους δέκα κάνουν αυτό το λάθος. Όποτε αντιμετωπίζουν ένα αρνητικό σχόλιο ή παράπονο κάποιοι προβάλλουν δικαιολογίες και κάποιοι τα αγνοούν.
Όλοι φοβούνται ότι τα αρνητικά σχόλια ή παράπονα θα καταστρέψουν την φήμη τους. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα στα Social Media. Αλλά αντί να απολογείσαι ή να τα αγνοείς πρέπει να τα δεις σαν μια ευκαιρία για βελτίωση. Τα Social Media προσφέρουν μοναδική ευκαιρία για να αρχίσεις συνομιλία με αυτόν που έκανε το σχόλιο ή το παράπονο. Τα αρνητικά σχόλια ή παράπονα είναι η πιο ειλικρινής γνώμη σχετικά με την εμπειρία του καταναλωτή από την χρήση του προϊόντος σου ή της υπηρεσίας σου. Όσο πιο λεπτομερή είναι τα σχόλια, τόσο πιο εύκολο για εσένα να κατανοήσεις τις αδυναμίες του προϊόντος.
3. ΠΡΟΩΘΕΙΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΟΥ Ή ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΟΥ.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν να κάνουν με την κοινωνικότητα και την επικοινωνία. Οι άνθρωποι μισούν το περιεχόμενο που προσπαθεί να πουλήσει και απεχθάνονται τις διαφημίσεις. Εάν χρησιμοποιείς πάρα πολύ περιεχόμενο που προσπαθεί να πουλήσει, τότε θα χάσεις ακολούθους και δεν θα έχεις likes. Η προώθηση πρέπει να χρησιμοποιείται διακριτικά στα Social Media.
Φυσικά και πρέπει η επιχείρηση σου να πουλήσει. Το να βάζεις κάπου κάπου δημοσιεύσεις με προωθητικό περιεχόμενο είναι εντάξει. Όσο περισσότερο δέσμευση και κοινωνική αλληλεπίδραση έχουν αυτές οι δημοσιεύσεις σου τόσο περισσότερες πωλήσεις θα έχεις.
4. ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
Ένα άλλο συχνό λάθος που κάνουν πολλοί είναι να βάζουν συνδέσμους (links) στο περιεχόμενο τους και στις προωθήσεις πωλήσεων σε όλα τα social media.Μην δημοσιεύεις αυτόματους και ανεπιθύμητους συνδέσμους. Δεν λειτουργούν ποτέ. Απέφυγε τη μετάδοση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι άλλο ένα διαφημιστικό κανάλι. Δημιούργησε συνθήκες για συνομιλία.
5. ΜΙΚΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα κοινωνικά προφίλ ενημερώνονται συχνά αλλά δεν έχουν συμμετοχή στις συζητήσεις. Η έλλειψη συζητήσεων με τους πελάτες σου και τους ακολούθους σου μειώνει την αξία της παρουσίας σου στα Social Media. Μπορεί να χρησιμοποιείς τα Social Media σαν διαφημιστικό πανώ, αλλά στην πραγματικότητα η έννοια “social” είναι δέσμευση και κοινωνική αλληλεπίδραση.
6. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ.
Μερικοί «αγοράζουν» ακολούθους για να φαίνεται ότι η σελίδα τους είναι δημοφιλής. Άλλοι κάνουν διαγωνισμούς με μεγάλα έπαθλα (ακριβά τηλέφωνα ή tablets) για να κερδίσουν Likes και ακολούθους. Αυτοί όμως δεν ακολουθούν την σελίδα αλλά τα έπαθλα των διαγωνισμών. Και φυσικά ούτε νοιάζονται ποτέ να ξαναδούν την σελίδα. Όλα αυτά δεν ενισχύουν αλλά αντίθετα αποδυναμώνουν την παρουσία σου στα Social Media. Για να τα αποφύγεις αυτά είναι σημαντικό να «κτίσεις» αργά και σταθερά ένα δίκτυο αληθινών ακολούθων.
7. ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.
Εάν δημοσιεύεις συνεχώς το ίδιο περιεχόμενο – και κυρίως αν είναι καθαρά προωθητικό/διαφημιστικό- οι ακόλουθοι σου θα πάψουν να ενδιαφέρονται. Αύξησε την δέσμευση τους δημοσιεύοντας ποικιλία περιεχομένου, όπως άρθρα από την ιστοσελίδα σου, αποσπάσματα από άλλες σελίδες -πάντα με αναφορά στην πηγή – που είναι σχετικές με τα ενδιαφέροντα των ακολούθων σου, αναδημοσιεύσεις άλλων που θα ενδιαφέρουν το κοινό σου.
8. ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ.
Πραγματικά δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείς τα Social Media χωρίς να παρακολουθείς τα στατιστικά της σελίδας σου και των δημοσιεύσεων σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα στατιστικά που έχει κάθε πλατφόρμα Social Media ή να χρησιμοποιήσεις κάποιο εξωτερικό πρόγραμμα για περισσότερες αναλύσεις.
Τα πιο απαραίτητα που πρέπει να παρακολουθείς είναι:
– Πως αντιδρούν οι ακόλουθοι σου με τις δημοσιεύσεις σου, πως αλληλοεπιδρούν μαζί σου?
– Είναι οι πελάτες σου ευχαριστημένοι? Τι σου λένε στα σχόλια τους για την εμπειρία τους με το προϊόν σου ή την υπηρεσία σου?
– Τι απήχηση έχει η κάθε καμπάνια σου σε κάθε πλατφόρμα Social Media? Κάποια είναι πιο προσφιλή σε γυναικείο κοινό και κάποια σε ανδρικό.
– Αναλύοντας τις αγορές που κάνουν οι πελάτες σου, μπορείς να κατανοήσεις βασικές λειτουργίες του marketing.
9. ΚΑΝΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ SOCIAL MEDIA.
Έκανες ένα λογαριασμό στο Facebook. Και μετά ένα λογαριασμό στο Instagram. Και λογαριασμούς στο Twitter, LinkedIn, στο YouTube, στο Pinterest, στο TicToc, στο… στο….
Το κλειδί για να έχεις θετική απόδοση στο Social Media πλάνο σου είναι να δώσεις βάση και προσπάθεια στην πλατφόρμα εκείνη στην οποία το κοινό σου είναι πιο ενεργό. Αν δεν έχεις μια αφοσιωμένη ομάδα Social Media στο προσωπικό σου, απλά δεν μπορείς να παρακολουθείς με επιτυχία όλες τις πλατφόρμες των Social Media.
Αντί να προσπαθείς να εξαπλωθείς σε όσες περισσότερες πλατφόρμες μπορείς – και να αποτύχεις σε όλες – καλύτερα προσπάθησε να επικεντρωθείς σε μια ή δύο. Αφού περιορίσεις την εξάπλωση σου και συγκεντρώσεις περισσότερο τις προσπάθειες σου στην δέσμευση του κοινού σου, θα έχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
10. ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ.
Αυτή είναι άλλη μια τάση των εταιριών, να έχουν περισσότερα από ένα προφίλ σε μια πλατφόρμα όπως το Facebook και το Twitter και όλα να οδηγούν στο ένα κυρίως website της εταιρίας.
Από την μια, το να έχεις περισσότερα από ένα προφίλ, μπερδεύει το κοινό σου και από την άλλη ξοδεύεις περισσότερο χρόνο και προσπάθεια.
Επικέντρωσε όλες τις προσπάθειες σου σε μια κατεύθυνση και θα έχεις το κοινό -πραγματικό κοινό- που θέλεις να ακολουθούν την εταιρία σου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη στα social media που πρέπει να αποφύγεις. Όπως καταλαβαίνεις, το να έχεις μια επαγγελματική σελίδα στα Social Media δεν είναι κάτι τόσο απλό, όσο το προσωπικό σου προφίλ. Χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο και προσπάθεια και να έχεις μια συνεπή και συνεχή παρουσία, με σωστό και ενδιαφέρον περιεχόμενο, να αλληλοεπιδράς με το κοινό σου, να απαντάς στα ερωτήματα και στα σχόλια τους, θετικά και αρνητικά.
Αν θέλεις να έχεις θετικά αποτελέσματα πρέπει να έχεις ένα σωστό Social Media πλάνο ή στρατηγική και να το ακολουθείς πιστά. Αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό καλύτερα να μην κάνεις επαγγελματικό προφίλ, ή να αναθέσεις σε κάποιον άλλο να το κάνει, είτε είναι εργαζόμενος σου είτε εξωτερικός συνεργάτης.
Εάν έχεις περισσότερες απορίες για το θέμα αυτό ή κάποιο άλλο θέμα για τη προβολή της εταιρίας σου στο διαδίκτυο, επικοινώνησε μαζί μας και με χαρά θα σας απαντήσουμε.
Ακολουθήστε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα tips