Υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ του marketing και της προώθησης ή διαφήμισης.

Ας τα πάρουμε από την αρχή:

Μάρκετινγκ είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων που εμπλέκονται στην κατεύθυνση της ροής αγαθών και υπηρεσιών από τους παραγωγούς/κατασκευαστές στους καταναλωτές.

Αυτό το σύνολο των δραστηριοτήτων αποτυπώνεται στο Marketing Mix.

To Marketing Mix είναι ένα επιχειρηματικό εργαλείο που χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις και είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό ενός προϊόντος.

Περιγράφει τις επιλογές και τα στάδια που έχουν οι επιχειρήσεις στην διαδικασία του να φέρουν ένα προϊόν η υπηρεσία στην αγορά.

Το marketing mix είναι γνωστό και σαν 4P’s, επειδή οι τέσσερεις πυλώνες του, ξεκινούν όλοι από το γράμμα P του αγγλικού αλφάβητου.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα και να δούμε πως διαμορφώνονται.

 

PRODUCT  –  ΠΡΟΪΟΝ

Περιλαμβάνει την σύλληψη της ιδέας, την δημιουργία του προϊόντος, έρευνα αγοράς, οριστικά χαρακτηριστικά προϊόντος, συσκευασία, ονομασία, εγγύηση και service.

Είναι σημαντικό το προϊόν ή υπηρεσία, να ικανοποιεί τις ανάγκες των καταναλωτών και να έχει την ποιότητα και την αξία που οι καταναλωτές θέλουν

 

PRICE – ΤΙΜΗ

Περιλαμβάνει την κοστολόγηση, τιμολόγηση, εκπτώσεις και πιστώσεις.

Ακόμα και το καλύτερο προϊόν ή υπηρεσία αν έχει λάθος τιμή, τελικά θα αποτύχει. Η τιμή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας.

Τιμή δεν είναι μόνο τα χρήματα που θα δώσει κάποιος, αλλά και η αντίληψη του για την αξία του προϊόντος ή της υπηρεσίας.

 

PLACE – ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Περιλαμβάνει την διανομή, τα κανάλια διανομής, την γεωγραφική διασπορά και τα σημεία πώλησης.

Είναι το πώς φθάνει το προϊόν ή η υπηρεσία στον καταναλωτή.

Αυτό περιλαμβάνει την φυσική ή ψηφιακή τοποθεσία, την διανομή και την αποθήκευση.

Σημειώστε ότι  σε αυτόν τον πυλώνα υπάγονται, τόσο η διανομή από ένα φυσικό κατάστημα όσο και από ένα ψηφιακό κατάστημα.

 

PROMOTION – ΠΡΟΩΘΗΣΗ

Περιλαμβάνει την διαφήμιση, τις προσωπικές πωλήσεις, τις προωθητικές ενέργειες, τις δημόσιες σχέσεις και τις απευθείας πωλήσεις.

Όλες οι ενέργειες αυτού του πυλώνα επικεντρώνονται στο να πουν τους καταναλωτές σχετικά με την διαθεσιμότητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας, τα οφέλη τους και γιατί πρέπει να τα αγοράσουν.

Η αποτελεσματική προώθηση απευθύνεται στους καταναλωτές  μέσα από ένα συνδυασμό μέσων επικοινωνίας και τους δίνει πληροφορίες ώστε να τους πείσει να κάνουν μια δράση. Ένα πολύ καλό σημείο για την προώθηση είναι να προσδιοριστεί πως το προϊόν θα λύσει προβλήματα.

Αυτό είναι το παραδοσιακό Μάρκετινγκ και το Marketing mix.

Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν το μάρκετινγκ και την προώθηση. Δεν είναι έτσι!  Η Προώθηση είναι μόνο ένα μέρος του μάρκετινγκ.

Και τώρα η σύγχυση μεγαλώνει.

Έχουν κάνει την εμφάνιση τους, το digital marketing, το Content marketing, το  Social media marketing, το Instagram marketing, το Facebook marketing, το Email marketing, το Affiliate marketing, το video marketing και τόσο άλλα!

Υπάρχουν καταγεγραμμένοι περίπου 162 τύποι τέτοιων marketing.  Στην ουσία όμως, αυτά είναι στρατηγικές, τακτικές και μέρη του παραδοσιακού marketing. Αυτά θα συνεχίσουν να αυξάνονται, επειδή αλλάζουν τα κανάλια επικοινωνίας, η τεχνολογία και οι αγοραστικές συνήθειες.

Το παραδοσιακό μάρκετινγκ δεν μπορεί ποτέ να πεθάνει!  Είναι οι θεμελιώδεις αρχές του marketing και αυτές δεν αλλάζουν. Xωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρχει μάρκετινγκ.

Εάν έχεις περισσότερες απορίες για αυτό ή κάποιο άλλο θέμα για τη προβολή της εταιρίας σου στο διαδίκτυο, επικοινώνησε μαζί μας και με χαρά θα σας απαντήσουμε.

Στην ιδιωτική ομάδα μας στο Facebook «Ορατή επιχείρηση στα Social media»,  , συζητάμε κάθε βδομάδα παρόμοια θέματα. Γίνε μέλος και παρακολούθησε τες όλες.

Ακολουθήστε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα tips και άκουσε το Podcast κανάλι μας στο Spotfy  “Σόσιαλ περιεχόμενο απλά και χαλαρά”