Με την πανδημία του κορονοϊού μάθαμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία μας στην ψηφιακή πραγματικότητα.

Σε κάθε μεγάλη και απότομη αλλαγή στον τρόπο της ζωής μας, αλλάζει και ο τρόπος που κινούμαστε μετά από αυτή. 

Η οικονομική κρίση έμαθε στις επιχειρήσεις να επενδύουν στην καινοτομία και να έχουν καλύτερη διαχείριση των εξόδων τους.

Τα capital controls έφεραν στην ζωή μας το πλαστικό χρήμα και όλοι ανεξαιρέτως μάθαμε να κάνουνε τις συναλλαγές μας με κάρτες.

Σήμερα, η πανδημία του κορονοϊού μας αναγκάζει, βίαια και απότομα, να μεταβούμε από την βιομηχανική εποχή στην εποχή της πληροφορίας.

Η αλλαγή αυτή είχε αρχίσει και θα γινόταν έτσι κι αλλιώς, το βλέπαμε και το περιμέναμε. Η απότομη αυτή μετάβαση λόγω της πανδημίας, είναι αυτό που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.

Η πανδημία του κορονοϊού επέβαλε σε καραντίνα τον μισό πληθυσμό του πλανήτη. Απέδειξε ότι το Internet δεν είναι μόνο για κουτσομπολιό, ειδήσεις και κοινωνικές δικτυώσεις. Προσφέρει και άλλες δυνατότητες: την εξ αποστάσεως εργασία, εκπαίδευση και συνεργασία μεταξύ ομάδων, την δυνατότητα αγορών κάθε προϊόντος και υπηρεσίας.

Πως λοιπόν θα επηρεάσει η πανδημία και η καραντίνα του κορονοϊού την συμπεριφορά μας σαν καταναλωτές, την επομένη ημέρα?

Μετά τα capital controls, αποκτήσαμε ξανά την δυνατότητα να κάνουμε αναλήψεις και να κινούμαστε με το φυσικό χρήμα. Έχοντας όμως συνηθίσει στην χρήση του πλαστικού χρήματος, συνεχίσαμε να το χρησιμοποιούμε.

Έτσι και τώρα. Έχοντας δοκιμάσει τις online αγορές και έχοντας δει όλα τα πλεονεκτήματα των e-shops, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αγορές online κι όταν αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά όλα τα καταστήματα.

Προβληματισμός υπάρχει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είτε δεν είχαν τον χρόνο να ασχοληθούν, είτε δεν είχαν τα οικονομικά μέσα για να έχουν μια σωστή ¨ψηφιακή¨ παρουσία.  Τι πρέπει να κάνουν στα νέα δεδομένα?

Κάθε επιχείρηση, σε ότι κλάδο κι αν ανήκει, πρέπει να εντάξει στην καθημερινότητα της το internet και γενικά τις ψηφιακές λειτουργίες. Να οργανώσει καλύτερα αυτά που αναγκαστικά και βεβιασμένα έκανε αυτόν τον καιρό.

Η πανδημία του κορονοϊού, έδειξε έμπρακτα τον δρόμο στον κάθε μικρομεσαίο επιχειρηματία, σε κάθε γειτονιά, που δεν ήταν εξοικειωμένος με όλα αυτά τα σύγχρονα μέσα, ότι αν τα χρησιμοποιήσει μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πελάτες τους και να κερδίσει και πολλούς περισσότερους.

Ο ιός θα εξασθενήσει, η καραντίνα θα λήξει και η καθημερινότητα θα επιστρέψει. Πρέπει αυτά που μάθαμε από την πανδημία κορονοϊού να τα εφαρμόσουμε για την ψηφιακή μετάβαση.

Το κυριότερο είναι ότι κάθε μαγαζί, επιχείρηση, επαγγελματίας θα πρέπει να προχωρήσει στην ψηφιακή ανάπτυξη της δουλειάς του.

Τα καταστήματα αν δεν έχουν ήδη e-shop να ξεκινήσουν να το στήσουν, αν ήδη έχουν αλλά είναι παραμελημένο, να το φροντίσουν να το ανανεώσουν και να το ενημερώσουν.

  • Να κάνουν online διαφημίσεις για να το υποστηρίξουν.
  • Να φτιάξουν αν δεν έχουν, επαγγελματικές σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, Instagram, κα) και να φροντίζουν να είναι ενεργές με τακτικές δημοσιεύσεις.
  • Να κάνουν συνεργασίες με σωστές εταιρίες delivery, είτε ανήκουν στην χώρο της εστίασης είτε όχι.
  • Να επικοινωνούν σε τακτική βάση με τους πελάτες τους μέσω e-mail για να τους ενημερώνουν για τα νέα τους, για αλλαγές των παρερχομένων υπηρεσιών, για προσφορές, κα.

Η ηλεκτρονική αγορά είναι έτοιμη, η αναγκαστική εμπειρία απέδειξε ότι λειτουργεί, η ανάγκη για κάθε έμπορο, επιχειρηματία, επαγγελματία είναι να βρίσκεται εκεί που βρίσκονται και οι πελάτες του.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει οριστικά. Κερδισμένοι σίγουρα, θα είναι όσοι προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά.

Εάν έχεις θέμα για τη προβολή της εταιρίας σου στο διαδίκτυο, επικοινώνησε μαζί μας και με χαρά θα σας απαντήσουμε.

Ακολουθήστε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα tips