Ας ξεκινήσουμε με το τι είναι Podcast.

Είναι ένα ψηφιακό ηχητικό αρχείο αρχειοθετημένο στο Internet. Οι ακροατές μπορούν να το ακούσουν απευθείας ή να κατεβάσουν το αρχείο στο κομπιούτερ, στο tablet ή στο κινητό τους. Μπορούν να κάνουν εγγραφή στο κανάλι που τους αρέσει για να μην χάνουν κανένα επεισόδιο.

Ποια η διαφορά από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση.

Πρώτον, όπως ήδη αναφέραμε, τα podcast είναι ηχητικά αρχεία αποθηκευμένα κάπου στο διαδίκτυο.

Δεύτερο, μπορούν να φιλοξενήσουν μακριές συζητήσεις χωρίς τον περιορισμό του τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού χρόνου και το κυριότερο χωρίς διαφημίσεις.

Και τρίτο, μπορείς να τα ακούσεις όπου κι αν βρίσκεσαι, ότι κι αν κάνεις χωρίς να χρειάζεσαι σύνδεση στο διαδίκτυο, εφόσον τα κατεβάσεις στην δική σου συσκευή.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλή?

Πέρα από την ευκολία να τα ακούς όποτε και όπου θέλεις, υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλά θέματα που μπορείς να βρεις σε podcast. Στο εξωτερικό δεν υπάρχει θέμα που να ψάχνεις και να μην βρεις τουλάχιστον ένα κανάλι που να μιλάει για αυτό. Στην χώρα μας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και ήδη υπάρχουν πολλά θέματα που καλύπτονται από podcast κανάλια.

8 λόγοι για τους οποίους θα σου αρέσει να ακούς podcast.

Ακούς ότι θέλεις όποια ώρα θέλεις!

Όπως είπα και παραπάνω, είναι μεγάλο πλεονέκτημα να μπορείς να ακούς ότι σε ενδιαφέρει, όπου κι αν βρίσκεσαι και όποτε έχεις ελεύθερο χρόνο ή ακόμα κι αν δεν έχεις ελεύθερο χρόνο. Τι εννοώ? Μπορείς να ακούς podcast κάνοντας και άλλες δουλειές ταυτόχρονα. Δουλειές που είναι ρουτίνα και δεν χρειάζονται πολλή σκέψη. Όπως όταν κάνεις δουλειές στο σπίτι, συμμάζεμα, πλύσιμο πιάτων, σιδέρωμα, δίπλωμα ρούχων, καθάρισμα αυλής ή μπαλκονιού. Όταν πας τα παιδιά στις δραστηριότητες τους και περιμένεις να τελειώσουν. Όταν γυμνάζεσαι, κάνεις τζόκινγκ ή πας απλά μια βόλτα. Στις διαδρομές με το αυτοκίνητο, όταν είσαι μποτιλιαρισμένος. Ακούγοντας ένα podcast βοηθά να γίνονται οι δουλειές με λιγότερο κόπο, γιατί απασχολείς το μυαλό σου με κάτι πιο ενδιαφέρον από τις μονότονες αυτές ασχολήσεις και ταυτόχρονα κάνεις στον ίδιο χρόνο δύο πράγματα μαζί.

Περιορίζεις τον χρόνο που περνάς μπροστά σε μια οθόνη.

Είτε είναι τηλεόραση είτε είναι υπολογιστής. Το σπουδαίο με τα podcast είναι ότι μπορείς να έχεις ενδιαφέρουσες ώρες χωρίς οπτικά μέσα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος είναι πιο ενεργός όταν ακούει podcasts παρά όταν βλέπει τηλεόραση. Και αυτό γιατί τα podcast ενεργοποιούν την φαντασία των ακροατών τους και δεν δίνουν εύκολη τροφή με τις εικόνες που παρουσιάζουν. Έτσι οι ακροατές διαμορφώνουν την δική τους εικόνα για το θέμα που ακούν και την προσαρμόζουν στην δική τους αντίληψη.

Μαθαίνεις τις πληροφορίες απευθείας από τους ειδικούς για τα θέματα που σε ενδιαφέρουν.

Η ευκολία πρόσβασης που έχουν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις να μεταφέρουν στον κόσμο τις γνώσεις τους, χωρίς να χρησιμοποιούν τα μαζικά μέσα επικοινωνίας, έχει κάνει τα podcasts τόσο δημοφιλή. Μπορείς πλέον, αντί να διαβάζεις δυσνόητες οδηγίες και να μπλέκεσαι μέσα σε πληροφορίες που δεν χρειάζεσαι, να μαθαίνεις απευθείας από ανθρώπους που γνωρίζουν ότι χρειάζεσαι να μάθεις. Αν για παράδειγμα θέλεις να μάθεις πώς να καταφέρεις να έχεις μια ψηφιακή παρουσία στην επιχείρηση σου, έχεις τις συμβουλές από πολλούς ειδικούς, κυριολεκτικά στα δάκτυλα του χεριού σου. Και κάτι ακόμα:  Ψάχνοντας να βρεις αυτό που θέλεις, σίγουρα θα ανακαλύψεις και άλλα θέματα που θα σου φανούν ενδιαφέροντα να τα ακούσεις. Στον κόσμο των podcast πάντα βρίσκεις ενδιαφέροντα θέματα να ακούσεις.

Αποφεύγεις την προκατάληψη των μέσων επικοινωνίας.

Είτε βλέπεις τηλεόραση είτε ακούς ραδιόφωνο, τα νέα για τα οποία μιλάνε είναι τα ίδια και τα ίδια από όλους και συχνά είναι και αλλοιωμένα ή αναξιόπιστα. Με τα podcasts έχεις μεγάλη ποικιλία θεμάτων που μπορείς να ακούσεις και επίσης με διαφορετικές απόψεις. Έτσι έχεις ελευθερία να διαλέξεις τι θα ακούσεις και να ξεφύγεις από την κυριαρχία των μέσων μαζικής επικοινωνίας που έχεις συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Μπορείς να έχεις προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Υπάρχουν κανάλια από ειδικούς στην προσωπική ανάπτυξη που δίνουν συνεχώς συμβουλές και tips για να ωφεληθείς από αυτά. Το ίδιο και για το επόμενο βήμα της καριέρας σου, όποιο κι αν είναι αυτό, μπορείς να βρεις πολλά κανάλια όπου θα σε δώσουν κατεύθυνση για αυτό που θέλεις να γίνεις.

Εάν δεν σου αρέσει να διαβάζεις βιβλία ή δεν έχεις χρόνο να το κάνεις, η λύση είναι τα podcasts.

Υπάρχουν κανάλια που διαβάζουν βιβλία και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα ακούς. Έτσι μένεις ενημερωμένος για τα βιβλία που κυκλοφορούν, “διαβάζεις” τους αγαπημένους σου συγγραφείς και παίρνεις τροφή για σκέψη.

Παίρνεις ιδέες.

Ακούγοντας podcast, όπως είπα παραπάνω το μυαλό συγκεντρώνεται σε ένα πράγμα και αδειάζει από όλα τριγυρίζουν συνεχώς σε αυτό. Και τότε έρχονται ιδέες για την ζωή σου, τα παιδιά σου, την δουλειά σου. Ακόμα κι αν το θέμα που ακούς είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που σε απασχολεί, σου έρχονται ιδέες. Να ένας ακόμα σημαντικός λόγος για να ακούς

Και τελευταίο, είναι δωρεάν.

Μπορεί να το θεωρήσεις, στην αρχή τουλάχιστον, λίγο πιο δύσκολο να βρεις αυτά που θέλεις να ακούσεις και να τα αποθηκεύεις. Λίγο πιο δύσκολο σε σχέση με το να πατήσεις το κουμπί στο τηλεκοντρόλ και να ανοίξεις την τηλεόραση. Αλλά όλα μια συνήθεια είναι και με λίγη προσπάθεια θα σου είναι πολύ εύκολο.

Δεν είναι μόδα, είναι γεγονός!

Είτε είσαι 20 χρονών είτε 70 χρονών, άνδρας ή γυναίκα, ελεύθερο πνεύμα ή απολύτως συγκεντρωμένος, υπάλληλος ή επιχειρηματίας, υπάρχει ένα κανάλι Podcast για σένα, εκεί έξω και συνεχώς θα δημιουργούνται και άλλα.

Θα κλάψεις, θα γελάσεις, θα παρακινηθείς να προχωρήσεις στην δουλειά σου, θα σου δώσουν την γνώση που θέλεις για να πάρεις σημαντικές αποφάσεις στην ζωή σου.

Και όπως τα Social media, έχεις άμεση πρόσβαση στις σκέψεις και τον λόγο ανθρώπων που θαυμάζεις.

Το να ακούς podcast γίνεται όλο και πιο εύκολο. Το να διαλέξεις ποιο podcast θα ακούσεις, θα γίνεται όλο και δυσκολότερο από εδώ και στο εξής. Εξαιτίας της πληθώρας των καναλιών podcast που θα υπάρχει σε λίγο καιρό.

Έχεις ακούσει το δικό μου κανάλι?

Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, έφτιαξα το δικό μου κανάλι podcast με τίτλο  “Σόσιαλ περιεχόμενο απλά και χαλαρά!”. Σε αυτό μπορείς να ακούς συμβουλές και πρακτικές για το περιεχόμενο που θα χρησιμοποιείς στα κανάλια επικοινωνίας σου με το κοινό σου, για τα Social media, για το marketing, για το email marketing. Δεν θα ακούς μόνο εμένα. Υπάρχουν και φιλοξενούμενοι όπου συζητάμε για ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα.

Μπορείς να το βρεις στο Spotify: https://open.spotify.com/show/25w5lxTstAcNnnHU1jwsZN

Εάν έχεις περισσότερες απορίες για αυτό ή κάποιο άλλο θέμα για τη προβολή της εταιρίας σου στο διαδίκτυο, επικοινώνησε μαζί μου και με χαρά θα σου απαντήσω.

Στην ιδιωτική ομάδα μου στο Facebook «Ορατή επιχείρηση στα Social media»,  , συζητάμε κάθε βδομάδα παρόμοια θέματα. Γίνε μέλος και παρακολούθησε τες όλες.

Ακολουθήστε τις σελίδες μου στο Facebook, στο Instagram και στο TikTok για περισσότερα tips