Ας δούμε, πως να χρησιμοποιήσεις τα Social media προς όφελος της επιχείρησης σου. Όπως είπαμε τα social media δεν είναι ένα ακόμα κανάλι πώλησης. Άρα, γιατί άλλο τα χρειάζεσαι?  Τι άλλο μπορείς να κάνεις με αυτά? Και γιατί όλες οι επιχειρήσεις θέλουν να είναι σε αυτά?

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για το πως να χρησιμοποιήσεις τα Social media . Οι κυριότεροι είναι:

1.Παρέχεις υποστήριξη στους πελάτες. (customer support)

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν σπάσει τα εμπόδια και έχουν μικρύνει την απόσταση μεταξύ των επιχειρήσεων και των πελατών τους. Τώρα πια αντί να τηλεφωνούν στην υποστήριξη πελατών μιας εταιρίας, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα Social media για να έρθουν σε επαφή με τις εταιρίες και να λύσουν τα προβλήματα τους ή να απλά να πάρουν περισσότερες πληροφορίες.

Για να δημιουργήσεις ένα τέτοιο κανάλι επικοινωνίας με τους πελάτες σου: παρακολούθα τα σχόλια, τις ερωτήσεις και τα παράπονα τους στα Social media.
απάντησε όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε αυτά και φρόντισε να είσαι θετικός και να δώσεις λύσεις.

Άκουσε τις κριτικές τους και κάνε τους να νιώσουν ότι έχουν ακουστεί από εσένα. Μετέφερε την δημόσια συζήτηση σε προσωπικά μηνύματα για πιο άμεση επικοινωνία.

2.Μαθαίνεις τις αγοραστικές συνήθειες του ιδανικού σου πελάτη.

 Τα δίκτυα των Social media είναι ανοικτά και προσβάσιμα σε όλους. Έτσι οι επιχειρήσεις μπορούν να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες των πελατών τους ή των πιθανών αγοραστών τους και να μάθουν πολλά πράγματα για αυτούς.

Γνωρίζοντας τι αρέσει στο κοινό σου και ποια είναι τα ενδιαφέροντα τους σε βοηθά να δημιουργήσεις καλύτερη στρατηγική μάρκετινγκ ώστε να προσελκύσεις τους πελάτες που θέλεις.

Γνωρίζοντας τις συνήθειες και τις συμπεριφορές τους, δημιουργείς ανάλογο περιεχόμενο στις σελίδες σου , αυξάνοντας την αλληλοεπίδραση τους.

Η αλληλοεπίδραση σου δίνει περισσότερες πληροφορίες, όπως για τα δημογραφικά στοιχεία των πελατών που επισκέπτονται τις σελίδες σας και τι περιεχόμενο τους αρέσει.

Όσο περισσότερα μαθαίνεις για το κοινό σου, τόσο περισσότερο σχετικό περιεχόμενο δημοσιεύεις, τόσο μεγαλύτερη αλληλοεπίδραση έχεις, τόσο περισσότερο γίνεται ορατή η επιχείρηση σου στα Social media. Είναι ένας φαύλος κύκλος που λειτουργεί υπέρ της επιχείρησης σου.

3.Ικανοποίηση του πελάτη (Customer Experience)

(Customer Experience -CX: Η Εμπειρία του Πελάτη είναι το σύνολο των εικόνων, των αντιλήψεων και των συναισθημάτων που δημιουργούνται σε έναν πελάτη από τη συνολική του σχέση με την επιχείρηση. Σε κάθε στιγμή επαφής, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την αγορά ή την εξυπηρέτηση.)

Ο κυριότερος τρόπος για το πως να χρησιμοποιήσεις τα Social media . Τα Social media είναι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας. Δημιουργώντας μια φωνή για την επιχείρηση σου μέσα από αυτές τις πλατφόρμες είναι σημαντικό, γιατί έτσι προσωποποιείται η επιχείρηση σου.

Αρέσει πολύ στους πελάτες σου να ξέρουν ότι όταν κάνουν σχόλια στις αναρτήσεις σου θα πάρουν μια προσωπική και όχι μια αυτοματοποιημένη απάντηση. Το να απαντάς σε όλα τα σχόλια δείχνει ότι νοιάζεσαι για το κοινό σου και έχεις την θέληση να του προσφέρεις την καλύτερη εμπειρία.

Μια εταιρία που επικεντρώνεται στην ικανοποίηση του πελάτη, που αφιερώνει χρόνο να γράφει προσωπικά μηνύματα, έχει θετικό αντίκτυπο ακόμα κι αν απαντάει σε παράπονα πελατών.

Όλα αυτά δημιουργούν μια καλή εμπειρία στους πελάτες σου. Και έχουμε πει ότι οι ευχαριστημένοι πελάτες, ξανάρχονται!!!

4.Βελτίωση του Brand loyalty

(Brand loyalty είναι η θετική αφοσίωση που δείχνουν οι πελάτες σε ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία. Οι πελάτες που δείχνουν brand loyalty είναι αφοσιωμένοι σε ένα προϊόν, μια υπηρεσία ή μια εταιρία, το οποίο δείχνουν με τις επαναλαμβανόμενες αγορές τους, παρόλες τις προσπάθειες των ανταγωνιστών να τους δελεάσουν για να τους κάνουν δικούς τους πελάτες.)

Ο κυριότερος στόχος σχεδόν όλων των επιχειρήσεων είναι να δημιουργήσουν μια βάση πιστών και αφοσιωμένων πελατών. Με δεδομένο ότι η ικανοποίηση των πελατών και η αφοσίωση στην εταιρία σου πάνε μαζί, είναι σημαντικό να αλληλοεπιδράς συχνά με τους καταναλωτές σου για να αναπτύσσεις δεσμούς μαζί τους.

Όπως έχουμε ξαναπεί πολλές φορές και θα το ξαναπούμε άλλες τόσες, τα social media δεν περιορίζονται μόνο στο να παρουσιάζουν τα προϊόντα σας και τις προωθητικές σας καμπάνιες στον κόσμο.

5.Δημιουργείς μεγάλο κοινό με μικρό κόστος

 Οι διαφημίσεις στα Social media είναι από τις πιο φθηνές στον ψηφιακό κόσμο.

Το καλύτερο όμως με τα Social media είναι ότι δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να διαφημιστείς για να γίνει γνωστή η επιχείρηση σου.

Μπορείς να αναπτύξεις τις σελίδες σου στις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων απλά και μόνο με το να είσαι συνεπής και να δημοσιεύεις ενδιαφέρον και σχετικό περιεχόμενο για το κοινό σου.

Αυτό μπορεί να γίνει αν χρησιμοποιήσεις λέξεις κλειδιά στο περιεχόμενο σου για να αυξήσεις την κατάταξη σου.

Υπάρχουν επιχειρήσεις και bloggers που δεν έχουν ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για ψηφιακή διαφήμιση, αλλά μόνο με το σπουδαίο περιεχόμενο και την μεγάλη αλληλοεπίδραση με τον κοινό τους, έχουν δημιουργήσει μια σημαντική βάση πελατών.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν έχεις πολύ μικρό προϋπολογισμό για διαφημίσεις, μπορείς να βοηθήσεις την επιχείρηση σου μέσα από τα Social media να έχει μεγάλη οργανική ανάπτυξη.

6.Traffic σε ιδιόκτητα μέσα.

 Άλλος ένας σπουδαίος τρόπος για το πως να χρησιμοποιήσεις τα Social media .   Έχουμε πει ότι τα social media είναι οι δορυφόροι των ιδιόκτητων μέσων μιας επιχείρησης έτσι ώστε να δημιουργούν εισερχόμενη κίνηση σε αυτά. (inbound traffic)

Χωρίς να προβάλεις την επιχείρηση σου στα Social media, η εισερχόμενη κίνηση στα ιδιόκτητα μέσα της (site, e-shop, email list) περιορίζεται αυστηρά στους ήδη υπάρχοντες πελάτες σου.

Κάθε προφίλ ή σελίδα που δημιουργείς σε πλατφόρμες Social media, είναι μια πόρτα για το site/e-shop/mail list. Κάθε ανάρτηση περιεχομένου που κάνεις είναι μια ακόμα ευκαιρία να βρεις ένα νέο πελάτη.

Τα Social media είναι ένας τεράστιος χώρος από διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικά ενδιαφέροντα, background, δημογραφικά και ανάγκες. Όταν είσαι δραστήριος στα Social media δίνεις την ευκαιρία σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να βρουν την επιχείρηση σου οργανικά. Και με τις κατάλληλες προτροπές ενέργειας (call to action) να τους οδηγήσεις στα ιδιόκτητα μέσα της επιχείρησης σου.

7. Βοηθούν στο SEO

(SEO= Search Engine Optimization, Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδων για τις Μηχανές Αναζήτησης. Είναι οι διαδικασίες βελτιστοποίησης στη δομή, στο περιεχόμενο και στα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός ιστότοπου, ώστε να είναι φιλικός προς τους χρήστες και τις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου)

 Ας το δούμε ρεαλιστικά. Όλοι ψάχνουν κυρίως στην Google, αλλά και σε άλλες μηχανές αναζήτησης για να βρουν τις πληροφορίες που θέλουν. Και συνήθως δεν προχωράνε πέρα από την πρώτη σελίδα, γιατί εκεί θα έχουν ήδη βρει αυτό που θέλουν. Άρα ο στόχος όλων των επιχειρήσεων είναι να βρίσκεται το site της επιχείρησης του στην πρώτη σελίδα στις μηχανές αναζήτησης.

Θα μου πεις τώρα τι σχέση έχουν τα Social media με το SEO και πως μπορούν να βοηθήσουν?

Στο πρώτο σκέλος της ερώτησης θα σου πω:  Δες μια πρώτη σελίδα σε μια μηχανή αναζήτησης, πχ Google. Θα δεις ότι οι σελίδες του Facebook πολλές φορές είναι σε ψηλότερη θέση ακόμα και από την ίδια την ιστοσελίδα μιας επιχείρησης.

Στο δεύτερο μέρος θα σου πω: Τα Social media μπορούν να βοηθήσουν, χρησιμοποιώντας τις λέξεις κλειδιά που έχεις διαλέξει.   Στις πληροφορίες της σελίδας, στο βιογραφικό σου αλλά και στις περιγραφές των αναρτήσεων σου. Καθώς και να βάζεις συχνά links που να οδηγούν πίσω στο site σου.

Δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση ότι η σύνδεση μεταξύ του SEO και των Social media αυξάνει την ορατότητα της επωνυμίας σου στις μηχανές αναζήτησης.

8.Μεγαλύτερο conversion rate

(Conversion rate είναι το ποσοστό των επισκεπτών του site σου που ολοκληρώνουν μια ενέργεια -μετατροπή-, με το συνολικό αριθμό των επισκεπτών σου. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι το μάρκετινγκ σου είναι πετυχημένο και ότι οι άνθρωποι θέλουν αυτό που πουλάς και το αγοράζουν εύκολα)

 Όσο αυξάνεται η ορατότητα των σελίδων σου και του site σου, τόσο περισσότερο αυξάνονται και οι ευκαιρίες για να μετατραπούν οι πιθανοί αγοραστές σου (το κοινό σου) σε πελάτες.

Κάθε ανάρτηση οδηγεί το κοινό σου προς το site της επιχείρησης και αυξάνει την κίνηση. Τα social media σου δίνουν την ευκαιρία να δημιουργήσεις μια θετική εντύπωση μέσω του ανθρώπινου παράγοντα. Μέσα από την αλληλοεπίδραση, τις απαντήσεις στα σχόλια και στα μηνύματα, προσωποποιείς την επιχείρηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί μην ξεχνάς ότι οι άνθρωποι προτιμούν να συναλλάσσονται με ανθρώπους, παρά με άψυχες επιχειρήσεις.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες των Social media για να έχουν επαφή με φίλους και γνωστούς. Έτσι πρέπει να δουν και την δική σου επιχείρηση, να την γνωρίσουν, να γίνουν οι γνωστοί σου, να σε εμπιστευτούν και να αγοράσουν. Κι όταν μείνουν ευχαριστημένοι και το πουν και στους φίλους τους, τότε εσύ κερδίζεις ακόμα περισσότερο γιατί αποκτάς φήμη.

9.Μπορείς να πεις την ιστορία σου

 Τα Social media σου δίνουν την ευκαιρία να πεις την ιστορία σου στους ακολούθους σου και να τους εμπνεύσεις είτε μέσω της επιτυχίας σου είτε μέσω παρελθόντων αποτυχιών.

Όσο αλληλοεπιδράς στα Social media εκτίθεσαι, με την καλή έννοια, στο κοινό σου και το βοηθάς να σε καταλάβει καλύτερα.

Οι πελάτες σου σε γνωρίζουν και συνδέονται με τις ιστορίες σου σε πιο προσωπικό επίπεδο. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να επιδιώκεις και αυτό είναι που θα σε ξεχωρίσει σε αυτό τον ψηφιακό κόσμο.

Για όσους δεν σε ξέρουν προσωπικά, εσένα ή την επιχείρηση σου, μπορεί να έχουν ενδιαφέρον να μάθουν πως κατάφερες να φτιάξεις την επιχείρηση σου, πόσο σκληρά εργάστηκες για να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου.

Αυτό πέρα από έμπνευση θα δώσει ένα νόημα στην επιχείρηση σου και οι πελάτες θα την αγαπήσουν περισσότερο όταν δουν τον άνθρωπο  πίσω από την επιχείρηση.

10.Μαθαίνεις τον ανταγωνισμό

 Όλες οι σελίδες και τα προφίλ των επιχειρήσεων του κλάδου σου είναι δημόσια στα Social media.  Αυτό σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα τον ανταγωνισμό σου.

Μελέτησε τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν και πόσο αυτές αποδίδουν. Δες το περιεχόμενο που δημοσιεύουν και πόσο δημοφιλές είναι ή όχι. Δες τις απαντήσεις που δίνουν στα σχόλια τους και πως αλληλοεπιδρούν με το κοινό τους. Διάβασε τις ερωτήσεις που τους κάνει το κοινό τους και δες πως θα απαντούσες εσύ.

Μελέτησε τον ανταγωνισμό σου και προσάρμοσε την δική σου στρατηγική ανάλογα.

Προσοχή: σου λέω μελέτησε, όχι αντίγραψε!!!

Το να αντιγράψεις ότι κάνει ο ανταγωνισμός σου δεν θα σε ωφελήσει καθόλου μα καθόλου. Άλλωστε το έχουμε ξαναπεί. Πρέπει να είσαι αυθεντικός και ειλικρινής με το κοινό σου.

11.Τελευταίο :Προωθείς προϊόντα και υπηρεσίες= αύξηση πωλήσεων

 Και ο τελευταίος τρόπος πως να χρησιμοποιήσεις τα Social media – που για άλλους μπορεί να είναι ο μοναδικός: Μπορείς να προωθήσεις τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου στα Social media.

Ναι μπορείς. Και είναι απλό. Όταν έχεις  κάνει όλα τα παραπάνω προηγουμένως και το κοινό σου σε έχει γνωρίσει, τους αρέσεις, έχεις κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, τότε προωθείς τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου και το κοινό σου αγοράζει.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις δημοσιεύσεις προωθήσεων.

Άλλωστε τώρα πια το Facebook και το Instagram έχουν ενσωματώσει τα καταστήματα μέσα στις πλατφόρμες τους. Οπότε είναι πολύ πιο εύκολο τόσο η προώθηση όσο και η πώληση.

Συμπέρασμα

Κλείνοντας το άρθρο αυτό, να επισημάνω ότι από όλους τους παραπάνω λόγους, οι 4 αφορούν τους πελάτες σας, οι 6 την επιχείρηση σας και μόνο 1 την πώληση των προϊόντων σας.

Νομίζω ότι τώρα καταλαβαίνεις, γιατί τα Social media δεν είναι ένα ακόμα κανάλι πωλήσεων.

Είναι τόσα πολλά όλα τα άλλα που μπορείς να κερδίσεις, που η καθαρή πώληση είναι ένας μόνο λόγος για το πώς να χρησιμοποιήσεις τα Social media.

Εάν έχεις περισσότερες απορίες για αυτό ή κάποιο άλλο θέμα για τη προβολή της εταιρίας σου στο διαδίκτυο, επικοινώνησε μαζί μας και με χαρά θα σας απαντήσουμε.

Ακολουθήστε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα tips