Ένας ακόμα χρόνος τελειώνει και ο νέος έρχεται!  Και όλοι μιλούν για τους στόχους για την νέα χρονιά που πρέπει να βάλεις για να έχεις επιτυχία.

Και  ίσως να απορείς γιατί είναι τόσο σημαντικό να βάζεις στόχους για την νέα χρονιά, πώς να τους βάλεις και τι στόχους να βάλεις.

Ας δούμε μια-μια αυτές τις απορίες!

Γιατί είναι σημαντικό να βάζεις στόχους.

Εάν θέλεις να έχεις την μεγαλύτερη επιτυχία που μπορείς να πετύχεις στην επιχείρηση σου, πρέπει να μάθεις να βάζεις στόχους για την νέα χρονιά και να τους παρακολουθείς.  Χωρίς στόχους δεν έχεις κάποιον τρόπο να ελέγχεις την πρόοδο της εταιρίας σου, την δική σου ή της ομάδας σου. Το να βάζεις στόχους για την νέα χρονιά σε βοηθά να χαράξεις ένα δρόμο στον οποίο θα βαδίσεις εσύ και η επιχείρηση σου και που θα σε οδηγήσει στην σωστή κατεύθυνση.

Όλοι οι στόχοι είναι σημαντικοί, άσχετα του πόσο μικροί ή μεγάλοι είναι! Το να πετυχαίνεις τους μικρούς στόχους σε οδηγεί στην επίτευξη των μεγαλύτερων στόχων. Οι μικροί στόχοι σε βοηθούν να μεγαλώσεις την επιχείρηση σου και είναι αυτοί που καθορίζουν την επιτυχία ή την αποτυχία της.

Οι στόχοι μπορεί να είναι μακροπρόθεσμοι ή βραχυπρόθεσμοι. Με τους μακροπρόθεσμους στόχους βλέπεις που θέλεις να φθάσεις, τον τελικό στόχο σου. Αλλά για να το καταφέρεις αυτό πρέπει να τον «σπάσεις», να τον χωρίσεις σε πολλούς μικρούς και βραχυπρόθεσμους στόχους για την νέα χρονιά.  Και θα γεμίζεις με χαρά και αυτοπεποίθηση με την κάθε μικρή επιτυχία σου , με όρεξη και ενέργεια για να κατακτήσεις τον επόμενο μικρό και βραχυπρόθεσμο στόχο σου.

Οι μικροί βραχυπρόθεσμοι στόχοι είναι η γέφυρα μεταξύ του που είσαι τώρα και που θέλεις να πας. Τέτοιοι στόχοι μπορεί να είναι τα καθημερινά σου καθήκοντα, οι υποχρεώσεις που πρέπει να κάνεις σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, όχι μεγαλύτερο από ένα χρόνο. Μένεις εστιασμένος στον δρόμο των μακροπρόθεσμων στόχων με αυτούς τους μικρούς στόχους, γνωρίζεις τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνεις για να ελέγχεις την πρόοδο σου και αν είσαι στην σωστή κατεύθυνση.

Μια συμβουλή:  Αν αντιληφθείς ότι αυτοί οι μικροί βραχυπρόθεσμοι στόχοι δεν σε οδηγούν στον μεγάλο σου στόχο, απλά σταμάτα και θέσε σε λειτουργία το πλάνο Β. Είναι καλύτερα να αλλάξεις κατεύθυνση πριν εξαντληθείς από άσκοπες ενέργειες.

Πώς να βάλεις στόχους για την νέα χρονιά.

Δεν είσαι σίγουρος από πού να ξεκινήσεις όταν πεις να βάλεις στόχους για την νέα χρονιά? Μην ανησυχείς δεν είσαι ο μόνος. Πάρα πολλοί επιχειρηματίες δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν όταν έρθει η ώρα να βάλουν τους στόχους τους.

Λοιπόν αντί να ξεκινήσεις με την γνωστή ερώτηση: «Τι στόχους για την νέα χρονιά, θέλω να βάλω για την επιχείρηση μου?» ξεκίνα με αυτή την ερώτηση: « Τι θέλω να πετύχω αυτή την χρονιά?»

Όταν καθορίζεις λοιπόν τους στόχους σου για την νέα χρονιά, σκέψου τι πραγματικά θα βοηθούσε την επιχείρηση σου να κάνεις αυτή την χρονιά. Μην σκέφτεσαι τον μεγάλο τελικό στόχο σου. Σκέψου όλα αυτά τα μικρά βήματα που μπορείς να τα κάνεις. Σκέψου αν αξίζουν τον χρόνο και την προσπάθεια σου και αν σε φέρουν πιο κοντά στον μεγάλο στόχο σου.

Όσο μικρούς στόχους για την νέα χρονιά κι αν έβαλες στον δρόμο για τον μεγάλο, μην τους αφήνεις γενικούς και αόριστους. Όρισε ποσοστά ή νούμερα που θέλεις να πετύχεις και μέχρι πότε θέλεις να το καταφέρεις αυτό. Κάντο σε τμήματα μικρότερα αν σε τρομάζουν τα νούμερα. Το να πεις θα αυξήσω τους πελάτες μου 70%  ακούγεται ανέφικτο.  Μπορείς να πεις θα αυξήσω τους πελάτες μου το πρώτο τρίμηνο 10%, το δεύτερο 15% το τρίτο 20% και το τέταρτο 25%.

Το επόμενο βήμα είναι να δεσμευτείς ότι θα είσαι συνεπής με αυτά που αποφάσισες να κάνεις. Δεν έχει νόημα να βάζεις στόχους για την νέα χρονιά και να  εγκαταλείπεις μετά από ένα μήνα. Έτσι δεν θα πετύχεις τίποτα. Βάλε σαφείς ημερομηνίες λήξης για τους στόχους σου, έτσι θα έχεις πάντα ένα κίνητρο για να τον πετύχεις.

Επίσης πρέπει να κάνεις συχνά ένα απολογισμό των όσων έχεις κάνει. Για να ξέρεις που βρίσκεσαι, τι έχεις καταφέρει και τι όχι και αν χρειάζεται να κάνεις αλλαγές και τροποποιήσεις.

Και το καλύτερο για το τέλος: να γιορτάζεις κάθε επιτυχία σου όσο μικρή κι αν είναι. Επένδυσες χρόνο και ενέργεια για το καταφέρεις και δικαιούσαι να το γιορτάσεις και να αισθανθείς περηφάνεια.

Τι στόχους να βάλεις.

Και φθάσαμε στο ζουμί!  Τι στόχους για την νέα χρονιά, να βάλεις έτσι ώστε να προχωρήσεις βήμα-βήμα προς την επιτυχία!

Παρακάτω θα βρεις μερικούς στόχους για την νέα χρονιά που μπορείς να βάλεις. Σίγουρα διαβάζοντας τους θα βρεις και πολλούς ακόμα που σου ταιριάζουν καλύτερα. Εσύ γνωρίζεις την επιχείρηση σου, τα θέλω σου και τις ανάγκες σου. Διάβασε τους και προσάρμοσε τους σε εσένα.

Θέλω να ξεπληρώσω το δάνειο μου σε 48 μήνες. Στόχος μου είναι να αυξήσω τα reviews των πελατών μου κατά 30% αυτή την χρονιά. Σκοπεύν να αυξήσω τις πωλήσεις μου 15% αυτή την χρονιά. Θέλω να αυξήσω την κίνηση στο stie/e-shop μου 25% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Στόχος μου είναι να ελαττώσω τα έξοδα της επιχείρησης 20% ως το τέλος της χρονιάς. Σκοπεύω να αυξήσω τους ακολούθους μου στα social media κατά 20% μέχρι τέλος του χρόνου. Θέλω να αυξήσω τα έσοδα μου κατά 20% αυτή την χρονιά.

Αυτοί είναι μερικοί από τους στόχους για την νέα χρονιά. Για να  πετύχεις αυτούς τους στόχους πρέπει να πάρεις τον κάθε ένα από αυτούς και να τον τεμαχίσεις σε μικρά κομμάτια. Έτσι θα μπορείς να  διαχειριστείς πιο εύκολα τους στόχους. Κάθε φορά που πετυχαίνεις τον έναν, θα πηγαίνεις στον άλλο και στο τέλος στον μεγάλο στόχο.

Εάν έχεις περισσότερες απορίες για αυτό ή κάποιο άλλο θέμα για τη προβολή της εταιρίας σου στο διαδίκτυο, επικοινώνησε μαζί μας και με χαρά θα σας απαντήσουμε.

Στην ιδιωτική ομάδα μας στο Facebook «Ορατή επιχείρηση στα Social media», https://www.facebook.com/groups/896536830907687  , συζητάμε κάθε βδομάδα παρόμοια θέματα. Γίνε μέλος και παρακολούθησε τες όλες.

Ακολουθήστε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα tips