fbpx

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Social Media

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τα Social Media και τι μπορεί να σας προσφέρουν.

Question: Πόσο συχνά πρέπει να δημοσιεύω?

Ιδανικά θα έλεγα κάθε μέρα. Αλλά το πιο σημαντικό εδώ είναι να είσαι συνεπής. Δηλαδή αν αποφασίσεις να δημοσιεύεις κάθε μέρα θα πρέπει να το κάνεις αυτό συνεχώς. 

Οπότε δες τον χρόνο που μπορείς να διαθέσεις για τις αναρτήσεις σου στα Social media, και αποφάσισε πόσες φορές θα κάνεις αναρτήσεις. Αλλά ότι αποφασίσεις πρέπει να το τηρήσεις.

Η ποιότητα του περιεχομένου και η συνέπεια είναι αυτά που θα σε κάνουν να αυξήσεις την αναγνωρισιμότητα της εταιρίας σου και των προϊόντων σου.

Question: Πρέπει να κάνω διαφήμιση στα Social Media?

Πιθανώς. Σε μια πλατφόρμα σαν το facebook πρέπει να πληρώσεις για να εμφανιστείς σε μεγάλο κοινό. Αρχής δεδομένης με τον αλγόριθμο του facebook που έχει μειώσει την οργανική απήχηση πάρα πολύ και τα άλλα δίκτυα όπως το Twitter και το Instagram να ακολουθούν την ίδια τακτική, έχει γίνει πολύ δύσκολο να έχεις μεγάλη οργανική απήχηση.

Το αν θα αποφασίσεις να κάνεις διαφήμιση στα Social Media εξαρτάται κυρίως από τον προϋπολογισμό σου. Αν μπορείς να διαθέσεις ένα ποσό για να προωθήσεις το περιεχόμενο μου στα Social Media, αξίζει να το κάνεις.

Το facebook και πάλι είναι ο ηγέτης για τις διαφημίσεις στα Social Media. Παραταύτα και στα άλλα δίκτυα όπως το Twitter, LinkedIn, Instagram (μέσω του facebook) , YouTube μπορείς να κάνεις διαφημίσεις.

Πέρα από το να αυξήσεις την αλληλεπίδραση στις δημοσιεύσεις σου και να μεγαλώσεις τον αριθμό των ακολούθων σου, μπορείς μέσω των διαφημίσεων στα Social Media να δημιουργήσεις πιθανούς πελάτες, να μεγαλώσεις την λίστα των emails σου και να δουν περισσότερα άτομα το ενδιαφέρον περιεχόμενο σου.

Question: Μπορώ να προωθώ τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μου στα Social Media?

Ναι, αλλά με μέτρο. Είναι πολύ λεπτή η γραμμή που χωρίζει την χρήση των Social Media για να προωθείς τα προϊόντα σου και της ενοχλητικής επικοινωνίας. Αν σε κάθε δημοσίευση της εταιρίας σου, προωθείς τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου, ρισκάρεις να χάσεις το κοινό σου. Το αν δημοσιεύεις πάρα πολλές προωθήσεις προϊόντων ή υπηρεσιών είναι η πιο ενοχλητική ενέργεια στα Social Media, σύμφωνα με έρευνα του Sproutsocial, και η μεγαλύτερη αιτία για να σταματήσουν να ακολουθούν την σελίδα σου.

Το καλύτερο είναι να δημοσιεύεις περισσότερο περιεχόμενο που πληροφορεί, εκπαιδεύει, διασκεδάζει, εμπνέει το κοινό σου και λιγότερο περιεχόμενο που πουλάει τα προϊόντα σου. Πρέπει το κοινό σου πρώτα να σε εμπιστευτεί και μετά θα αγοράσει από εσένα.

Question: Μπορώ να τα κάνω όλα αυτά μόνος μου?

Ναι! Αν εκπαιδευτείς για το τι πρέπει να κάνεις και πως να εξοικονομείς χρόνο, μπορείς. Η προβολή σου στα Social Media, η έρευνα, η δημιουργία περιεχομένου, η σωστή δημοσίευση για κάθε δίκτυο και η ανάλυση τους, είναι κάτι που μπορείς να το μάθεις να το κάνεις.

Ακόμα κι  αν προσλάβεις κάποιον που να τα κάνει όλα αυτά, πρέπει να γνωρίζεις τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, να δίνεις τις κατευθυντήριες γραμμές και να μπορείς να ελέγχεις αν έγιναν όπως θέλεις. .

Κανείς δεν γνωρίζει την επιχείρηση σου καλύτερα από εσένα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχεις τον έλεγχο της προβολής σου στο διαδίκτυο. Δεν είναι κακό να ζητάς την βοήθεια των ειδικών για θέματα που δεν ξέρεις καλά και θέλεις να μάθεις.  

Question: Τι είναι τα Social Media?

Ο όρος Social Media ή Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρεται σε ηλεκτρονικά μέσα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας ομάδων ανθρώπων μέσω διαδικτυακών κοινοτήτων. Μέσα από αυτά οι άνθρωποι δημιουργούν, μοιράζονται ή ανταλλάσσουν πληροφορίες, ιδέες. Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων όλων των ηλικιών.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των κοινωνικών δικτύων είναι ότι απλοποιούν, βελτιώνουν την ταχύτητα και το εύρος της διάδοσης των πληροφοριών, καθώς γίνεται εφικτή η επικοινωνία από σημείο προς σημείο, αλλά και από ένα σημείο προς πολλά σημεία, δηλαδή παρατηρείται μεγάλη εμβέλεια και μαζικότητα. Σήμερα υπάρχει πρόσβαση σε αυτά από πληθώρα ηλεκτρονικών συσκευών, παραδειγματικά από κινητά (smart phones), tablets, ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Question: Ποια είναι λοιπόν αυτά τα Social Media?

Ας δούμε τα μεγαλύτερα κοινωνικά μέσα δικτύωσης

Facebook: Είναι το δημοφιλέστερο μέσο και ο γίγαντας της κοινωνικής δικτύωσης με 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες ενεργούς κάθε μήνα.

Twitter: Ο κόσμος αγαπάει το twitter λόγω του μικρού μεγέθους των μηνυμάτων που περιορίζεται στους 140 χαρακτήρες. Οι επώνυμοι και τα ειδησεογραφικά μέσα το χρησιμοποιούν πολύ και ενημερώνουν για τα πάντα. Το twitter έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και πλέον κινείται και αυτό στο δρόμο της επιτυχίας του facebook.

LinkedIn: Το LinkedIn είναι το κοινωνικό δίκτυο για επαγγελματίες. Κάθε άνθρωπος που θέλει να βελτιώσει την καριέρα του ή να γνωρίσει ανθρώπους που θα τον βοηθήσουν στη δουλειά του θα πρέπει να βρίσκεται στο LinkedIn.

YouTubeΤο μεγαλύτερο δίκτυο για μοίρασμα βίντεο. Είναι τόσο μεγάλο που μετά από τη Google, το YouTube είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης. Παρόλο που ανήκει στην ιδιοκτησία της Google, το YouTube αναγνωρίζεται από τον κόσμο ως ξεχωριστό κοινωνικό δίκτυο και ως ξεχωριστή μηχανή αναζήτησης.

Instagram: Το Instagram αποτελεί το απόλυτο κοινωνικό δίκτυο για μοίρασμα φωτογραφιών σε πραγματικό χρόνο ή για μικρά video. Το Instagram αγοράστηκε από το facebook το 2012.

Pinterest: Το Pinterest έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους σημαντικούς παίκτες τόσο στην κοινωνική δικτύωση όσο και στις αναζητήσεις, αποδεικνύοντας πόσο σημαντικό είναι το οπτικό περιεχόμενο για το διαδίκτυο.

TikTok: Τo TikTok είναι νέο σχετικά κοινωνικό δίκτυο που όμως γνωρίζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη. Στην αρχή είχε πολύ νεαρό κόσμο, αλλά σιγά σιγά το κοινό του μεγαλώνει ηλιακιακά, και πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να το χρησιμοποιούν. Χρησιμοποιούνται μόνο πολύ μικρής διάρκειας βίντεο με μουσική.

Υπάρχει πληθώρα ακόμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συνεχώς δημιουργούνται και νέα.

Question: Τι είναι το Social Media Marketing?

Το Social Media Marketing είναι μια πρακτική του digital marketing που χρησιμοποιείται με σκοπό την απόκτηση αναγνωρισιμότητας, επισκεψιμότητας και πελατών μέσα από πηγές και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Instagram κτλ. Και περιλαμβάνει όλες τις στρατηγικές κινήσεις & τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου πλάνου προβολής και επικοινωνίας

Πρόκειται για μια στρατηγική, η οποία επιφέρει τεράστιους αριθμούς επισκεπτών και αναγνωρισιμότητα του προϊόντος ή της εταιρείας, εύκολα και γρήγορα. Είναι ένα νέο μοντέλο διαδραστικής επικοινωνίας που ήρθε για να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις επικοινωνούν με τους καταναλωτές.

Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που επικοινωνούμε, που σκεφτόμαστε, που αποφασίζουμε, αλλάζει τις συνήθειες μας και εμάς τους ίδιους.

Με επίκεντρο πλέον τον καταναλωτή, τις ανάγκες του και πώς συμπεριφέρεται στον κόσμο των Social Media, οι μάρκες και οι επιχειρήσεις διαμορφώνουν τη Social Media στρατηγική τους, το περιεχόμενο που μοιράζονται στα κοινωνικά δίκτυα και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τον καταναλωτή.

 

Question: Πως θα βοηθήσουν τα Social media την επιχείρηση μου?

Κάθε επιχείρηση  όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι γνωρίζει πλέον πως αν δε συμπεριλάβει τα κοινωνικά́ δίκτυα(Social media) στο μάρκετινγκ, στρατηγικά́ βρίσκεται πίσω τη σημερινή́ εποχή́.

Γενικά το Μάρκετινγκ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα μιας επιχείρησης. Σήμερα με την χρήση των Social Media για την προώθηση μιας επιχείρησης, το κόστος είναι πια ελάχιστο.

Οι πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων έχουν δημιουργήσει μια νέα ραγδαία οικονομική́ ανάπτυξη. Προσφέρουν δικτύωση σε νέες αγορές και απεριόριστες δυνατότητες δωρεάν προβολής σε οποιονδήποτε γνωρίζει τα μυστικά́ τους και μπορεί́ να αξιοποιήσει τις δυνατότητες τους. Μια επιχείρηση νέου είδους δηλαδή́, χωρίς όμως μεγάλα λειτουργικά́ έξοδα και με πρόσβαση σε ένα απεριόριστο κοινό́.

Το Social Media Marketing απευθύνεται σε μικρές αλλά́ και μεγάλες επιχειρήσεις. Πολλά διάσημα brands της αγοράς χρησιμοποιούν τα Social Media για να προσελκύσουν νέους πελάτες καθώς και να διατηρήσουν τη φήμη και το όνομα τους, ενώ́ παράλληλα στοχεύουν ένα ευρύ́ κοινό́ από́ καταναλωτές.

Question: Πρέπει να έχω λογαριασμό σε κάθε πλατφόρμα Social Media?

Όχι βέβαια. Όσο δελεαστικό κι αν είναι να αυξήσεις την ορατότητα της επιχείρησης σου χρησιμοποιώντας κάθε κοινωνικό δίκτυο που υπάρχει και ξέρεις, τις περισσότερες φορές είναι τελείως άσκοπο. Αντί να δημιουργείς λογαριασμούς απλά και μόνο για να έχεις ένα προφίλ, καλύτερα σχεδίασε μια στρατηγική για το ποιο δίκτυο θα επιλέξεις.

Ένας εύκολος τρόπος να βρεις ποιο σε κοινωνικό δίκτυο πρέπει να είσαι, απλά βρες σε ποιο δίκτυο είναι το κοινό που θέλεις να έχεις. Άλλο ένα καλό τέστ για το ποιο δίκτυο να διαλέξεις, είναι να ρωτήσεις τον εαυτό σου εάν μπορείς να προσφέρεις αξιόλογο περιεχόμενο σ΄αυτό για να το δει το κοινό σου, αν όχι καλύτερα να διαλέξεις κάποιο άλλο δίκτυο. Για παράδειγμα αν νομίζεις ότι κάνοντας βίντεο στο YouTube προσφέρεις στο κοινό σου κάτι που αγαπούν και θα θέλουν να το δουν, κάντο. Αν όχι μην ασχοληθείς με το YouTube και μην έχεις καθόλου τύψεις για αυτό.

Θυμήσου, δεν είσαι υποχρεωμένος να ξεκινήσεις με όλα τα δίκτυα με μιας. Ξεκίνα κάνοντας προφίλ σε ένα ή δύο δίκτυα και αν δεις ότι έχεις επιτυχία, τα καταφέρνεις να τα διαχειρίζεσαι και έχεις τον χρόνο να ασχοληθείς κι άλλο, τότε είναι η ώρα αργά αλλά σταθερά να επεκταθείς και σε άλλα δίκτυα.

Question: Τι πρέπει να δημοσιεύω?

Αυτό που θέλει να δει το κοινό σου. Γνωρίζοντας τον ιδανικό πελάτη σου, έχεις μια εικόνα από τον τρόπο ζωής του, τις επιθυμίες του και τι αναζητά. Με δεδομένα αυτά είναι εύκολο να δημιουργήσεις ελκυστικό περιεχόμενο που να τους ενδιαφέρει και να θέλουν να το βλέπουν και να το μοιράζονται.

Εναλλακτικά μπορείς να ερευνήσεις στο διαδίκτυο τις τάσεις που υπάρχουν και να βάλεις ανάλογο περιεχόμενο.

Ακόμα μια καλή ιδέα είναι να ρωτήσεις το ίδιο το κοινό σου τι θέλει να βλέπει από εσένα.

Question: Πρέπει να χρησιμοποιώ το ίδιο όνομα σε όλα τα προφίλ μου?

Κάθετα ναι!  Όχι μόνο είναι ευκολότερο να προωθήσεις τις σελίδες σου, έχοντας ένα κοινό όνομα προφίλ σε όλα, αλλά είναι ευκολότερο και για τους ακολούθους σου να σε βρίσκουν και να κάνουν like, tag, share.

Σήμερα δεν είναι μόνο το όνομα της ιστοσελίδας σου που μετράει. Το όνομα στα προφίλ των Social Media είναι εξίσου σημαντικά.  Ιδανικά θα πρέπει όλα αυτά αν είναι ίδια.