Το Social media engagement ή αλληλοεπίδραση στα social media, μετράει τις δημόσιες κοινοποιήσεις, τα likes και τα σχόλια που πετυχαίνει μια online επιχείρηση, με τις προσπάθειες της στα Social media. Το engagement είναι ένα κοινό μέτρο για την αξιολόγηση της απόδοσης στα social media, αλλά δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε πωλήσεις.

Με πάνω από 1,5 δις χρήστες μηνιαίως, το Facebook είναι πλέον αναγκαιότητα τόσο για τις online επιχειρήσεις όσο και για τις offline. Το Social media engagement είναι ένα γενικό μέτρο σύγκρισης που όμως δεν μπορεί να πει πόσοι χρήστες κατέληξαν σε αγορά.

Μετρώντας το Social media engagement.

Τα τρία πιο δημοφιλή social media σήμερα είναι το Facebook, Instagram και Twitter. Κάθε πλατφόρμα έχει τους δικούς της μηχανισμούς για να μπορούν οι χρήστες να δείχνουν την εκτίμηση τους σε μεμονωμένες αναρτήσεις ή και σελίδες, που είναι διαφορετικά για κάθε πλατφόρμα.

Στο Twitter είναι τα Re-tweets και οι ακόλουθοι

Στο Facebook είναι οι κοινοποιήσεις, τα likes και οι ακόλουθοι

Στο Instagram είναι τα likes, τα shaves και οι ακόλουθοι.

Ενώ οι κοινοποιήσεις και τα likes δείχνουν την δημοτικότητα μιας συγκεκριμένης ανάρτησης, οι ακόλουθοι είναι μεγαλύτερης σημασίας δείκτης, με την έννοια ότι οι χρήστες θέλουν να βλέπουν περισσότερο περιεχόμενο από την σελίδα σε σταθερή βάση. Άρα οι ακόλουθοι είναι ένα είδος μετατροπής, όπως όταν ένας επισκέπτης της ιστοσελίδας σου εγγράφεται στην email λίστα σου.

Οι αναρτήσεις μπορούν να κοινοποιηθούν για διάφορους λόγους και όχι όλοι απαραίτητα καλοί.  Το social media engagement μπορεί να είναι τόσο θετικό, όσο η φήμη που δημιουργεί: το να γίνει viral ένα απερίσκεπτο tweet μπορεί να προκαλέσει ένα τσουνάμι κακής δημοσιότητας που δύσκολα αλλάζει αργότερα.

Πώς να έχεις μεγαλύτερο social media engagement.

  • Δημοσίευε καθημερινά.

Κράτησε το όνομα της επιχείρησης σου στην κορυφή της ροής, στους τοίχους των ακολούθων σου με έξυπνο, ελκυστικό και διασκεδαστικό περιεχόμενο. Το να δημοσιεύεις συχνά κάνει την επιχείρηση σου ορατή στους πελάτες σου, θυμίζοντας τους ότι υπάρχεις και έχεις κάτι σημαντικό να πεις. Προσοχή όμως μην το παρακάνεις. Αν κάνεις πολλές αναρτήσεις την ημέρα, θα γίνει ενοχλητικό στους χρήστες. Στην καλύτερη περίπτωση θα σε αγνοήσουν, στην χειρότερη η επιχείρηση σου θα αποκτήσει την φήμη ότι προωθεί με ενοχλητικό τρόπο τα προϊόντα της. Μία με τρεις αναρτήσεις την ημέρα, ανάλογα με την πλατφόρμα είναι καλά.

  • Χρησιμοποίησε εικόνες.

Οι εικόνες αυξάνουν πολύ τους δείκτες αλληλοεπίδρασης σε όλες τις πλατφόρμες των Social media. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αναρτήσεις στο Facebook με εικόνες έχουν 85% ποσοστό αλληλοεπίδρασης σε σχέση με το 4% που έχουν οι απλές αναρτήσεις. Οι εικόνες και στο Twitter αυξάνουν κατά 35% την αλληλοεπίδραση.

  • Να είσαι ο εαυτός σου.

Απέφυγε να παρουσιάζεις τις αναρτήσεις σου σαν Δελτία Τύπου. Δείξε στο κοινό ότι υπάρχουν άνθρωποι πραγματικοί πίσω από την εταιρία.

  • Άκου.

Η αλληλοεπίδραση είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων. Άκουσε τι λένε οι άνθρωποι για την επιχείρηση σου και απάντησε στις κριτικές με ένα εποικοδομητικό και θετικό τρόπο. Εάν οι χρήστες σου έχουν παράπονα, μην του αγνοείς, μίλησε τους. Και μετά δείξε με άλλες αναρτήσεις, πόσο γρήγορα ανταποκρίθηκε και πόσο γενναιόδωρη μπορεί να είναι η επιχείρηση σου.

  • Παρακολούθα.

Υπάρχουν μερικές εφαρμογές που μπορείς να παρακολουθήσεις την αλληλοεπίδραση που έχεις στα Social media. Μπορείς να δεις ποιοι βλέπουν τις αναρτήσεις σου και πως ανταποκρίνονται σε αυτές.

  • Διαγωνισμοί.

Οι διαγωνισμοί και τα giveaways είναι ένας ωραίος τρόπος να αυξήσεις το ενδιαφέρον του κοινού προς την επιχείρηση σου. Άλλωστε σε όλους αρέσει να κερδίσουν δωρεάν πράγματα.

  • Συνεργασίες.

Κοινοποίησε τα links και δημιούργησε περιεχόμενο για άλλες δημοφιλείς εταιρίες (αρκεί να μην είναι ανταγωνιστές σου) και υποστηρικτές σου.

  • Προσέφερε αξία.

Δώσε στους ακολούθους σου αξιόλογα εργαλεία που μπορούν να βελτιώσουν ή να διευκολύνουν την ζωή τους, όπως οδηγούς ή πρότυπα. Προσκάλεσε τους ακολούθους σου να παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν σε κάποια προσεχή εκδήλωση δια ζώσης ή online ή ένα webinar που θα μάθουν κάτι.

  • Ανακύκλωσε το περιεχόμενο σου σε όλα τα Social media που χρησιμοποιείς.

Για παράδειγμα μπορείς να κάνεις μια δημοσίευση στο Instagram και να την αναρτήσεις και στο Facebook και στο Twitter.

To Social media engagement δεν είναι ένα αυτόνομο μέτρο σύγκρισης. Συνδύασε το μάρκετινγκ περιεχομένου και τις δημόσιες σχέσεις και μάθε πώς να το χρησιμοποιείς για μια αποτελεσματική social media strategy. Η επιτυχία θέλει προσεκτικά και συνεχή βήματα.

Εάν έχεις περισσότερες απορίες για αυτό ή κάποιο άλλο θέμα για τη προβολή της εταιρίας σου στο διαδίκτυο, επικοινώνησε μαζί μας και με χαρά θα σας απαντήσουμε.

Ακολουθήστε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα tips